Imec en UZ Leuven werken aan snelle test op basis van uitgeademde lucht

Imec en UZ Leuven werken aan snelle test op basis van uitgeademde lucht

Illustratie. Foto: Shutterstock.

Het Leuvense technologische onderzoekscentrum imec en het UZ Leuven ontwikkelen een snelle coronatest die werkt op basis van uitgeademde lucht. De test moet binnen de vijf minuten uitsluitsel geven of iemand besmettelijk is, of niet. Bedoeling is om tegen de zomer van 2021 een prototype uit te testen op Brussels Airport. Dat meldt Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits. Zij investeert 2 miljoen euro in de nieuwe testmethode.

Efficiënt testen is een belangrijke hoeksteen in de aanpak van het coronavirus. Er bestaan verschillende soorten testen. De meest gebruikte methode is de zogenaamde PCR-test (‘polymerase chain reaction’) met een staalname uit de neus- of keelholte.

Het nadeel van die test is dat de afname moet gebeuren door getraind medisch personeel en dat de afname door velen als erg oncomfortabel wordt ervaren. Bovendien komt de test met een verwerkingstijd van een tweetal dagen.

Daarnaast zijn er antigentesten of sneltesten, maar die zijn omwille van hun complexiteit dan weer minder betrouwbaar. Serologische testen, tenslotte, gebruiken een bloedstaal. Zij zijn sneller en minder duur dan PCR-testen, maar verifiëren alleen of een persoon antistoffen heeft aangemaakt en dus in contact is gekomen met het virus.

Imec en het UZ Leuven werken daarom aan een snelle test die binnen de 5 minuten kan vertellen of je drager bent van het virus én of er een grote kans is dat je besmettelijk bent.

Daarbij maken ze gebruik van de virusdeeltjes in de microscopisch kleine, waterige partikels in uitgeademde lucht. Onderzoek heeft aangetoond dat die partikels de voornaamste transmissieroute zijn voor het virus.

De onderzoekers zijn gestart met het ontwikkelen van de onderliggende technologie en een bijhorend analysetoestel. Dat toestel moet ervoor zorgen dat het verwerkingsproces beperkt blijft tot 5 minuten. Bedoeling is om tegen de zomer van 2021 een prototype te testen op Brussels Airport.

Minister Crevits noemt de ontwikkeling van de test “van groot belang voor de volksgezondheid”. “We hebben dan ook beslist om dit project met twee miljoen euro te ondersteunen”, zegt de CD&V-minister. “Het project heeft nog een weg af te leggen, maar met de nodige steun kan de klinische studie tegen de zomer afgerond zijn en kan er ook getest worden op Brussels Airport.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN