Europees Parlement veegt voorstel van tafel: veggieburger mag veggieburger blijven heten

Europees Parlement veegt voorstel van tafel: veggieburger mag veggieburger blijven heten

Illustratie. Foto: Shutterstock.

Het Europees Parlement heeft vrijdag een voorstel verworpen om benamingen als “burger”, “steak” of “worst” te verbieden voor vegetarische producten. Veggieburgers of sojasteaks mogen dus op het menu blijven staan.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement had voorgesteld om termen als “burger” voor te behouden voor voedingsproducten die dierlijk vlees bevatten. De benamingen zouden dan niet meer gebruikt kunnen worden voor plantaardige alternatieven die gemaakt worden op basis van groenten of granen.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement heeft zich vrijdag in plenaire zitting echter gekant tegen het voorstel. Wel was een meerderheid te vinden voor een uitbreiding van het verbod om producten zonder dierlijke melk als “yoghurt”, “kaas” en “room” te presenteren. Het parlement wil ook beschrijvende termen als “yoghurtstijl” verbieden.

De stemmingen vonden plaats in het kader van een marathonstemming over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Later op vrijdag wordt het resultaat van de eindstemming verwacht. Nadien moeten de Europarlementsleden ook nog met de landbouwministers onderhandelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS