UCI-cursus voor Marc Sergeant en co. uitgesteld door corona-opstoot

UCI-cursus voor Marc Sergeant en co. uitgesteld door corona-opstoot

Foto: Photo News

Naar jaarlijkse gewoonte was er in november een vijfdaagse cursus voor ‘sportdirecteur’ voorzien in de hoofdzetel van de Internationale Wielerunie (UCI) in Zwitserland. Tot de deelnemers behoorde dit keer ook Marc Sergeant, sportief adviseur bij Lotto-Soudal. “Maar het zaakje is door corona afgelast”, zegt de Vlaams-Brabander van 61 jaar.

Sergeant zit al decennia in het peloton, maar omdat hij nog altijd geen diploma ‘directeur sportif’ heeft van de UCI werd hij aangeraden om dit jaar de cursus te volgen. “Ik was van plan om dit vijftien jaar geleden te doen, bij de start van de World Tour, net als onder meer Herman Frison en Marc Wauters, maar omdat ik toen sportief manager was, werd ik vriendelijk verzocht niet te komen.”

Sinds dit rare seizoen zit Marc Sergeant wel meer in de auto. Hij deed onder andere al de Italiaanse koersen. “Het was trouwens deze jongen die erop wees dat het beter was met twee mensen voorin de auto omdat je met al die apps en gegevens die je doorkrijgt en daarna nog eens veilig moet rijden het te onveilig werd.”

Besparingen

Door besparingsmaatregelen doet Lelangue – die trouwens zelf graag rijdt en de koers in de karavaan volgt – het volgend seizoen met anderhalve ploegleider minder. Frederik Willems mag niet blijven en Maxime Monfort is performance manager in opvolging van Kevin De Weert die niet wenste te blijven. De Ardennees zal slechts part time ploegleider zijn, net als Marc Wauters en Kurt Van de Wouwer die voornamelijk de U23 leidt en de vrouwenploeg. De andere full time ploegleiders zijn Mario Aerts en Herman Frison.

Wanneer de afgelaste cursus voor sportdirecteur in Aigle alsnog doorgaat, is niet duidelijk. “Vorig najaar onderging ik wel een test bij een aangestelde arts voor Belgian Cycling”, aldus Marc Sergeant. “Ook dat was een primeur, maar dat kwam dan weer door de verplichte testen die Walter Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Hilaire Van der Schueren (Circus – Wanty Gobert) moesten ondergaan omdat ze de grens van de zeventig overschreden. Die gezondheidscontrole werd toen opengetrokken naar alle ploegleiders/adviseurs die aangesloten zijn bij de nationale bond. Deze test is voor een jongen als mij voorlopig vijfjaarlijks.”

Lefevere

De kans dat Sergeant dus net als dit jaar en de vorige seizoenen zonder zijn diploma van de UCI zijn werk doet als voorheen, is groot. “(Schaterend) Ik vraag me af of Patrick Lefevere ook al zo’n cursus in Aigle heeft gevolgd. Hij zit weinig in de auto, maar soms toch ook, zij het niet in de eerste en tweede ploegauto. Maar misschien rijdt hij dan niet zelf.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.