TEST. Wanneer moet ik me laten testen en wanneer moet ik in quarantaine?

TEST. Wanneer moet ik me laten testen en wanneer moet ik in quarantaine?

Wanneer moet ik me laten testen? Wanneer moet ik in quarantaine? En wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie? Het is niet voor iedereen duidelijk. Daarom heeft de FOD Volksgezondheid een diagram opgesteld, dat wij in een handige test goten!

De FOD Volksgezondheid krijgt heel wat vragen van mensen die twijfelen wanneer ze in quarantaine moeten gaan, wat het verschil is met isolatie en wanneer ze zich nu moeten laten testen. Daarom stelde de FOD een diagram op, waarop mensen duidelijk kunnen zien wat ze wanneer moeten doen. Op basis van dat diagram werd onderstaande test opgesteld.

Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?

Quarantaine

Als iemand met wie je nauw contact had, positief getest heeft op COVID-19 (= jij bent een hoogrisicocontact), moet je in quarantaine. Die duurt 10 dagen vanaf het laatste contact dat je had met de besmette persoon óf tot je de negatieve resultaten van je test krijgt. Je kan besmet zijn en blijft thuis, zonder bezoek te ontvangen. Voor zorgpersoneel en orde- & veiligheidspersoneel gelden uitzonderingen. Na je quarantaine moet je nog 4 dagen extra voorzichtig zijn.

Isolatie

Je moet in isolatie bij een positieve COVID-19 test. Je isolatie duurt minimum 7 dagen, van bij de start van je klachten. Je mag pas uit isolatie gaan als je 3 dagen geen koorts meer hebt en je klachten duidelijk verbeterd zijn. Je wordt als “besmettelijk” beschouwd.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

ZO ZIT DAT. Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN