KOERSNIEUWS. Zuid-Afrikaans kampioen trekt naar UAE Team Emirates, CCC loopt verder leeg

KOERSNIEUWS. Zuid-Afrikaans kampioen trekt naar UAE Team Emirates, CCC loopt verder leeg

Geen koers in Spanje vandaag. De renners in de Vuelta genieten van hun eerste rustdag. Foto: Photo News

Rustdag in de Vuelta! Gelukkig is er wel koersnieuws, voor u hieronder gebundeld in een handig overzicht.

Laatste update: 21u11

Ardense Pijl ruilt Herve voor Stavelot

De Ardense Pijl (1.2) verandert van locatie. De klimklassieker voor opkomende talenten zal vanaf volgend jaar beginnen en eindigen in Stavelot. Sinds 1982 was de start- en aankomstplaats Herve. Het organiserende ASBL Société Flèche Ardennaise zegt maandag dat “het een moeilijke beslissing was, waar maanden reflectie aan vooraf is gegaan”.

Volgens de organisatie gaven sportieve argumenten de doorslag. “Het historische parcours met start en aankomst in Herve bood niet langer garanties op een gevecht tussen sterke mannen, noch op een gegarandeerd spektakel. De Ardense Pijl wil zijn reputatie van meest selectieve wedstrijd van het land terugwinnen en de kans bieden om de toekomstige Belgische klimmers te ontdekken die we nodig hebben, maar ook buitenlanders.”Op de erelijst staan de namen van onder meer Cees Bol, Stefan Küng, Harm Vanhoucke, Jan Bakelants, Thomas Voeckler en Loïc Vliegen. Op 9 mei 2021 staat de 56e editie op het programma. Dit jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de coronacrisis.

Zuid-Afrikaans kampioen trekt naar UAE

De 26-jarige Gibbons komt over van NTT Pro Cycling, de WorldTourploeg uit eigen land en ook werkgever van Victor Campenaerts. De winnaar van de tijdrit op de Afrikaanse Spelen van 2019 is na de Italiaan Matteo Trentin (CCC) en de Pool Rafal Majka (BORA-hansgrohe) de derde aanwinst van UAE Team Emirates. Ploegmanager Mauro Gianetti prijst zijn veelzijdigheid. “Ryan is een veelzijdige renner die zich bewezen heeft als een heel dynamische en sterke ploegspeler. De voorbije jaren heeft hij veel vooruitgang geboekt en we hopen dat hij die progressie in onze ploeg blijft maken.”

B&B Hotels-Vital Concept haalt veteranen Cyril Lemoine (37) en Jonathan Hivert (35)

B&B Hotels-Vital Concept heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Cyril Lemoine en Jonathan Hivert. De 37-jarige Lemoine komt over van Cofidis en ondertekende een contract voor één seizoen. De 35-jarige Hivert maakt de overstap van Total Direct Energie en ondertekende een overeenkomst voor twee seizoenen.

Voor Lemoine komt er een einde aan zeven seizoenen bij Cofidis. Voordien reed hij ook voor Crédit Agricole, Skil-Shimano en Saur-Sojasun. De specialist van de Vlaamse klassiekers won nog nooit een profwedstrijd. Hivert reed de voorbije vier seizoenen voor Direct Energie. Eerder verdedigde hij ook de kleuren van Crédit Agricole, Skil-Shimano, Saur-Sojasun, Belkin, Bretagne-Séché Environnement en Fortuneo-Vital Concept. Hivert won tijdens zijn carrière etappes in Parijs-Nice (2018) en de Ronde van Romandië (2012) en pakte de eindzege in rittenkoersen als de Ronde van Castilië en Leon (2017) en de Ronde van de Haut-Var (2018).

Met Frederick Backaert, Jens Debusschere en Jonas Van Genechten rijden volgend seizoen al zeker drie landgenoten voor B&B Hotels-Vital Concept. Kris Boeckmans en Bert De Backer kregen geen nieuw contract.

Total Direct Energie pikt Victor de la Parte op bij CCC

Total Direct Energie heeft zich voor de komende twee seizoenen verzekerd van de diensten van Victor de la Parte. De 34-jarige Spanjaard komt over van CCC, dat aan het einde van 2020 stopt met wielersponsoring.

De leegloop bij CCC gaat zo voort. Eerder vonden onder meer Greg Van Avermaet (AG2R), Matteo Trentin (UAE-Team Emirates), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Gijs Van Hoecke (AG2R) en Michael Schär (AG2R) al onderdak voor volgend seizoen. Serge Pauwels stopte met wielrennen. Circus-Wanty Gobert kocht de WorldTour-licentie van het Poolse team over.

Voor De la Parte wordt het zijn eerste avontuur in Franse loondienst. Eerder reed hij voor de Spaanse teams Caja Rural (2011) en Movistar (2017-2018), het Griekse SP Tableware (2012-2013), het Portugese Efapel-Glassdrive (2014), het Oostenrijkse Team Voralberg (2015) en het Poolse CCC (2016 en 2019-2020).

De la Parte won tijdens zijn carrière onder meer het eindklassement in de Ronde van Oostenrijk (2015), de Ronde van Algerije (2013) en de Sibiu Cycling Tour (2012). Total Direct Energie telt volgend seizoen met Dries Van Gestel één Belg onder contract.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.