Vlaamse regering zit dinsdag samen over bijkomende maatregelen

Vlaamse regering zit dinsdag samen over bijkomende maatregelen

Foto: ISOPIX

De Vlaamse regering organiseert dinsdagavond een extra ministerraad om te beslissen over eventuele bijkomende coronamaatregelen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon maandag aan Belga laten weten.

Zondag hield Vlaams minister-president Jan Jambon de boot voor extra Vlaamse coronamaatregelen nog af. Hij waarschuwde voor een “opbod” aan maatregelen en wilde niet weten van “overdreven maatregelen”. “Ik ga toch ook niet nu al mijn huis beginnen te blussen, omdat er misschien volgende week een brand uitbreekt”, zei hij bijvoorbeeld in De Zevende Dag.

Maar de druk op de Vlaamse regering neemt duidelijk toe. Wallonië en Brussel namen al strengere maatregelen en verschillende virologen hebben bij de Vlaamse regering aangedrongen op extra maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus.

De kern van de Vlaamse regering heeft maandagochtend al vergaderd over de aanpak van de coronapandemie. “De cijfers blijven ongunstig evolueren en de voorbije uren hebben de virologen bijkomende adviezen geformuleerd. Ook de gouverneurs signaleren dat er lokaal bijkomende problemen opduiken”, is te horen bij Vlaams minister-president Jambon.

LEES OOK. Experts over de uitspraak van Jambon en de coronacijfers in Vlaanderen: “Natuurlijk staan we al in brand”

Maandag en dinsdag zal de regering overleg plegen met de virologen, de provinciegouverneurs en verantwoordelijken uit het economisch leven.

Dinsdagavond om 18 uur volgt er dan een extra ministerraad waarop de regering zich zal buigen over eventuele bijkomende maatregelen. “We volgen de ontwikkelingen van uur tot uur op en zullen alles blijven doen wat nodig is om de verdere verspreiding van het virus in te dijken”, aldus Jambon.

Land niet verdelen

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verwelkomt het feit dat de Vlaamse regering morgen samenkomt. “Het virus in Wallonië verschilt niet van dat in Vlaanderen. Het treft heel ons land. Ook in Vlaanderen staan de huisartsen en de ziekenhuizen onder zware druk”, zegt De Croo.

“Bovenop de ingrijpende federale maatregelen zoals onder meer de avondklok, het strikt beperken van het aantal contacten en thuiswerk, moeten ook de regio’s op hun bevoegdheidsdomeinen afdoende maatregelen nemen. Alleen zo kunnen we de verspreiding van het virus zo veel mogelijk inperken. Gisteren heeft de premier de gemeenschappen nog gevraagd om zo snel mogelijk in te grijpen in het onderwijs waar het virus wel degelijk rondgaat. We mogen ons als land niet laten verdelen in de strijd tegen het virus. We zullen het virus maar verslaan als we allemaal samen doen wat nodig is.”

Corrigeer

MEER NIEUWS