Rennersvakbond spreekt zich in open brief uit over Giro-staking: “Wij zijn mensen, geen superhelden”

Rennersvakbond spreekt zich in open brief uit over Giro-staking: “Wij zijn mensen, geen superhelden”

Foto: Photo News

Voorafgaand aan de 19de etappe van de afgelopen Giro besloten de renners te staken uit onvrede met het loodzware parcours dat bovendien moest worden afgelegd in uiterst slecht weer. In een open brief is de rennersvakbond CPA nog eens teruggekomen op die staking.

“We willen graag de redenen voor onze houding uitleggen”, klinkt het. “In een seizoen dat al ontzettend zwaar was, vroegen we gewoon om de rit met 100 kilometer in te korten. We waren niet bang voor de regen of de koude, maar we dachten dat 260 kilometer afleggen in slecht weer niet al te best zou zijn voor ons immuunsysteem, al helemaal niet in een periode waarin de wereld wordt beheerst door een pandemie.”

“We hadden ook eerst met de organisatie en de jury kunnen praten”, gaat het verder. “Maar telkens we dat in het verleden probeerden, werden we niet gehoord. Zelfs niet nadat er grote ongelukken waren gebeurd.”

“Voor alle duidelijkheid: we willen deze controverse niet verderzetten. We willen net benadrukken dat de samenwerking tussen alle stakeholders nog verbeterd kan worden, om de veiligheid én het spektakel vooruit te helpen. We zijn dankbaar dat er in dit moeilijke jaar toch koersen gereden zijn kunnen worden, met dank aan de inspanningen van de organisaties én onze professionele houding.”

“We zijn geen superhelden, zoals sommigen soms denken, maar mensen. Met sterktes en zwaktes, bezorgd over onszelf en onze families. We zijn gelukkig dat we met de Tour in Parijs zijn geraakt en met de Giro in Milaan en we hopen dat ook de Vuelta veilig in Madrid geraakt. En we kijken ernaar uit om in 2021 koersen te rijden, van de allerbekendste tot de minst bekende.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.