Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Belgische reisorganisatie Neckermann vraagt de rechtbank van Nijvel om een procedure van gerechtelijke reorganisatie op te starten. Het bedrijf vraagt zo drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. CEO Laurent Allardin benadrukt dat Neckermann niet failliet is. Het bedrijf heeft door corona extra tijd nodig om verder uit te groeien tot een sterke Belgische reisorganisatie.

Na het faillissement van Thomas Cook vorig jaar kon Neckermann doorstarten via de Spaanse reisorganisatie Wamos Group. Er werden goede resultaten geboekt tot de eerste coronagolf in België voet aan wal zetten en de Belg niet meer mocht reizen. “De heropening van de grenzen in juni en de eerste weken van juli boden even soelaas, maar door het stijgend aantal besmettingen, de onduidelijke communicatie van de overheid en de verwarrende kleurcodes gingen geen reizen meer over de toonbank”, zo klinkt het in een persbericht.

“De coronacrisis treft de hele reissector in zijn hart. Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul. En toch doet de Belgische overheid niets om de toeristische sector structureel te helpen overleven. Touroperatoren, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hangen allemaal aan elkaar. Als één grote speler het niet haalt, valt de eerste domino van een lange keten”, zegt Laurent Allardin, CEO Neckermann. “En toch wil ik benadrukken: wij zijn niet failliet. We hebben een rustmoment nodig, waarbij we alle opties kunnen overwegen, steun gaan zoeken, en daarna verdergaan.”

Overheidssteun

Neckermann klopte in juni aan bij de Waalse investeringsmaatschappij SRIW en haar Vlaamse tegenhanger PMV. Daar kreeg het bedrijf een lening van 2,3 miljoen euro, om de eerste coronagolf te overleven tot september. Maar sinds augustus boeken Belgen geen reizen meer en daarom vroeg Neckermann de verschillende nationale en regionale economische entiteiten om hulp via leningen en kapitaalinjecties. Maar zonder resultaat. Daarom vraagt Neckermann nu voor drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Die adempauze is nodig om extra financiële middelen te zoeken en zo de jobs van 180 werknemers te redden.

In ons land heeft Neckermann 59 reiswinkels. Die gaan vanaf volgende week maandag allemaal dicht. Maar van zodra de Belg weer wil reizen, gaan de deuren opnieuw open. Via de webshop of via de vakantielijn kunnen er wel nog steeds reizen geboekt worden.

Corrigeer

MEER NIEUWS