Stakingen in zomer 2018 niet te wijten aan Ryanair, zegt advocaat lowcostmaatschappij

Stakingen in zomer 2018 niet te wijten aan Ryanair, zegt advocaat lowcostmaatschappij

Foto: BELGAIMAGE

De stakingen bij lowcostmaatschappij Ryanair in de zomer van 2018 zijn niet aan Ryanair toe te schrijven. Dat pleitte de advocaat van het Ierse bedrijf voor de ondernemingsrechtbank in Brussel.

Ryanair moet zich verdedigen tegen een class action of groepsvordering van consumentenorganisatie Test Aankoop. Die wil dat de rechter Ryanair verplicht om klanten terug te betalen die hun vlucht niet konden nemen in juli en augustus 2018. Een 170-tal vluchten waren toen geannuleerd of vertraagd.

“De gemeenschappelijke oorzaak van deze class action van Test Aankoop zijn de stakingen, en die zijn niet te wijten aan Ryanair”, zei Hakim Boularbah, advocaat van Ryanair. “In welke zin zijn de stakingen de fout van Ryanair? De vakbonden zouden voor de rechter gedaagd moeten worden.”

Het was de derde hoorzitting om te oordelen over de ontvankelijkheid van de klacht. Eerder voerde Ryanair al aan dat de zaak niet ontvankelijk was voor een Belgische rechtbank en dat enkel een Ierse rechtbank bevoegd is.

Rafaël Jafferali, advocaat van Test Aankoop, voerde samen met zijn confrater niet alleen aan dat de zaak wel ontvankelijk was. Ze vroegen ook dat Ryanair verplicht zou worden om er ruchtbaarheid aan te geven als de zaak ontvankelijk wordt verklaard. Concreet willen ze dat Ryanair een banner moet publiceren op zijn websites over de beslissing, met een link naar de website van Test Aankoop. Ook willen ze dat passagiers via e-mail verwittigd worden.

De advocaat van Ryanair verzette zich hevig tegen dat verzoek.

Op 17 november is er nog een zitting.

Corrigeer

MEER NIEUWS