UITSLAG ETAPPE 7 VUELTA. Michael Woods verschalkt Valverde, Tim Wellens is bollentrui kwijt

UITSLAG ETAPPE 7 VUELTA. Michael Woods verschalkt Valverde, Tim Wellens is bollentrui kwijt

Foto: EPA-EFE

Michael Woods (34) won de zevende rit in de Vuelta, met start in Vitoria-Gasteiz en aankomst in Villanueuva de Valdegovia. De Canadees van EF Pro Cycling demarreerde in de slotfase uit een kopgroep van vijf en hield stand. De Ecuadoriaan Richard Carapaz blijft leider.

Kort:

Leiderstrui: Richard Carapaz

Puntentrui: Primoz Roglic

Bergtrui: Guillaume Martin

Witte trui: Enric Mas

Hoe kwam de zege tot stand?

Na de eerste beklimming van de Puerto de Orduna (7,8 km aan 7,7%) reden twee groepjes naar de vroege vluchters zodat een kopgroep van maar liefst 36 renners ontstond. Na wat demarrages moest het gebeuren op de tweede (en laatste) beklimming van de Puerto de Orduna Daar demarreerde de Canadees Michael Woods. Op de top (op 19 km van de aankomst) had hij vijftien seconden voorsprong op een viertal: twee Fransen (Guillaume Martin en Nans Peters) en twee Spanjaarden (Alejandro Valverde en Omar Fraile). Als snel werd Woods gegrepen maar in de slotfase, na een spervuur van demarrages, kon de Canadees alsnog wegglippen en winnen. Omar Fraile werd tweede, Alejandro Valverde derde.

Voor Woods is het zijn twee Vuelta-ritzege, eerder pakte hij al een rit in 2018 toen hij in Balcon de Bizkaia Dylan Teuns klopte.

Wat deden de favorieten?

Die roerden zich niet en spaarden zich voor de belangrijke bergrit van morgen, met aankomst bergop op Alto de Moncalvillo. In het peloton controleerde Team Ineos Grenadiers (van leider Richard Carapaz), zelfs tweevoudig Vueltawinaar Chris Froome deed het nodige kopwerk. Ze hielden de kloof met de grote vluchtersgroep niet te groot.

Alejandro Valverde, mee in de kopgroep, deed een goede zaak en komt de toptien weer binnen. Maar dat zal een magere troost zijn voor de Spanjaard, die een gooi deed naar zijn dertiende ritzege in de Vuelta.

Hoe deden de Belgen het?

Stan Dewulf (Lotto Soudal) zat bij de eerste groep vluchters en zijn ploegmaat Tim Wellens reed er op de Puerto de Orduna naartoe. Twee Belgen dus in de kopgroep van 36. Dewulf roerde zich en ontsnapte samen met Damien Godon en Alejandro Valverde, die in eerste instantie niet overnam. Wellens probeerde nog de oversteek te maken, samen met George Bennett en Magnus Cort, maar finaal kwam alles weer samen aan het begin van de slotklim. Daar moesten de Belgen al snel lossen. Wellens is ook zijn leidersplaats in het bergklassement kwijt aan Guillaume Martin.

Kobe Goossens hield mooi stand in de groep van de favorieten.

Nog iets dat u moet weten?

De coronatesten op de eerste rustdag hebben geen enkel positief resultaat opgeleverd. Alle 684 uitgevoerde testen leverden een negatief resultaat op. Het was de derde keer dat de deelnemers aan de Vuelta (renners en staf) een controle ondergingen.

Uitslag:

1. Woods
2. Fraile
3. Valverde
4. Peters
5. Martin
6. Costa
7. Aranburu
8. Schelling
9. Elissonde
10. Formolo

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.