Tientallen gevangenen in quarantaine door... hun kapper

Tientallen gevangenen in quarantaine door... hun kapper
Gent -

Minstens 30 gedetineerden van de Gentse gevangenis zijn blootgesteld aan het coronavirus door een kapper die binnen de muren van de gevangenis hun haar kwam knippen en kort daarna positief testte. Daardoor zitten nu 54 gedetineerden in quarantaine in hun cel.

De kapper kwam vorige week tegen betaling de haren knippen van meer dan 30 mannelijke en ook een handvol vrouwelijke gedetineerden.

Volgens een betrouwbare bron zou hij daarbij een onverantwoord risico genomen hebben door geen mondmasker te dragen. Toen hij/zij kort daarna positief bleek te testen op corona, kon de directie van de gevangenis niets anders dan alle personen die in de kappersstoel hadden gezeten in preventieve quarantaine te plaatsen. Dat betekent dat zij hun cel niet meer mogen verlaten voor de dagelijkse gezamenlijke wandeling op de binnenkoer en dat ook hun celgenoot mee in quarantaine moet.

Weerspiegeling van de maatschappij

Het Gevangeniswezen zelf wil geen uitspraken doen over de oorzaak van die quarantaine. “Het gaat om 54 gedetineerden die preventief in quarantaine zijn geplaatst”, zegt woordvoerder Kathleen Van de Vijver. “Maar dat betekent niet dat zij ook effectief corona hebben. Tot nu toe hebben slechts 4 gedetineerden positief getest.”

“Daarnaast zijn nog 27 andere gedetineerden preventief geïsoleerd maar dat zijn mensen die in voorhechtenis zijn binnengebracht en dus automatisch een tijd in quarantaine moeten.”

Naast die 81 gedetineerden in quarantaine (op een bevolking van 457 gevangenen) zitten ook nog 10 cipiers thuis.

In alle Belgische gevangenissen samen zijn sinds 13 maart 146 gedetineerden positief getest. “58 van hen zijn op dit moment nog altijd besmet”, aldus Van de Vijver. “Op een totale populatie van 10.700 gedetineerden is dat niet meer dan een weerspiegeling van het aantal besmettingen buiten de gevangenismuren.”

Corrigeer

MEER NIEUWS