Gewezen gemeenteontvanger schreef twaalf jaar geld over naar eigen rekening, gemeente eist nu 900.000 euro terug

Gewezen gemeenteontvanger schreef twaalf jaar geld over naar eigen rekening, gemeente eist nu 900.000 euro terug

Twaalf jaar lang kon I.P. geld naar haar eigen rekening overschrijven. De gemeente Ardooie vordert nu 900.000 euro van haar terug. Foto: sbr, rr

Ardooie -

De gewezen Ardooise gemeente- en OCMW-ontvanger I.P. schreef gedurende 12 jaar geld van de gemeente over naar haar eigen rekening. Toen het gesjoemel in 2016 aan het licht kwam, door een interne controle nota bene, gaf ze toe dat ze zich verrijkt had. De gemeente vraagt aan de rechtbank dat ze 900.000 euro terugbetaalt.

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond kwam het gesjoemel met gemeentelijke gelden van de gewezen gemeente- en OCMW-ontvanger I.P. ter sprake. Er werd vastgesteld dat haar activiteiten al van in 2004 aan de gang waren. I.P. gaf de feiten toe en werd door de gemeente op non-actief gezet. Kort daarna hield ze de eer aan zich en nam ze ontslag.

De gemeente stapte naar het parket en diende een klacht in. Normaal gezien velt de rechtbank in Brugge op woensdag 28 oktober vonnis in deze zaak.

In eerste instantie werd gedacht dat het ging om 50.000 euro. Na een doorlichting bleek echter dat er véél meer uit de gemeentekas verdween richting de rekening van I.P.

“We zullen alles uit de kast halen om dit bedrag – 900.000 euro – terug te vorderen”, zegt burgemeester Karlos Callens (Groep 82). ”Het spreekt voor zich dat we dit niet kunnen tolereren, laat staan toelaten.”

Al spijt betuigd

Intussen heeft de betrokkene voor de rechtbank al haar spijt betuigd. De zaak heeft ook impact op haar familiaal leven, een appartement en een huis heeft ze verkocht. Ze is inmiddels ook buiten Ardooie gaan wonen.

Naar aanleiding van de resultaten van Audit Vlaanderen ergerde onafhankelijk raadslid Chantal Vande Vyvere zich eraan dat de financiële zaken nog niet voldoende op orde zijn gesteld in de afgelopen vier jaar. “Het gemeentebestuur kreeg twee audits in 2016 met een aantal aanbevelingen om risico’s op fraude in de toekomst te vermijden. Ik stel enkel vast dat er nog grote tekortkomingen zijn naar organisatie en beleid in de financiële dienst.”

Corrigeer

MEER NIEUWS