Vlaanderen verstrengt pas vrijdag, maar Gent wil strengere coronaregels om middernacht al invoeren

Vlaanderen verstrengt pas vrijdag, maar Gent wil strengere coronaregels om middernacht al invoeren

Foto: BELGA

Gent -

De strengere coronaregels die de Vlaamse regering vrijdag invoert, zullen in Gent vanaf donderdagochtend al gelden. Gent wil niet wachten tot vrijdag. “We treffen de voorbereidingen om de maatregelen vanaf donderdagochtend al ingang te doen vinden”, zegt burgemeester Mathias De Clecq (Open VLD).

Cultuurhuizen dicht, alle evenementen stopzetten, zwembaden toe, geen contactsporten meer … Vanaf vrijdag 18 uur gelden deze maatregelen voor heel Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) dinsdag bekendgemaakt.

In Gent willen ze zo lang niet wachten, zo blijkt woensdagochtend. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wil de strengere maatregelen al laten ingaan in de nacht van woensdag op donderdag. De Clercq wil een burgemeestersbesluit uitschrijven waardoor de maatregelen om middernacht al in zouden gaan.

Dat betekent bijvoorbeeld dat Gentse musea al donderdag moeten sluiten. De Clercq moet wel nog een officieel besluit uitschrijven, voordat de regels versneld ingevoerd kan worden.

Niet verboden

De Gentse burgemeester is niet de enige met die reflex. Onder meer voormalig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vraagt vanuit Aarschot dat de strengere regels woensdag om 18 uur al ingaan. Ook Vilvoorde en Mechelen willen de Vlaamse maatregelen vervroeg doorvoeren.

LEES OOK. Aarschot, Vilvoorde en Mechelen voeren de verstrengingen vanavond al in

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) noemde het woensdagochtend ook “een spijtige zaak” dat de regels pas vrijdag om 18 uur ingevoerd worden. “Ik begrijp wel dat er tijd voor nodig is, maar bij erg snel oplopende curves is elke dag er één te veel.”

Minister-president Jambon verklaarde woensdag op Radio 1 dat het “niet verboden is om die maatregelen nu al toe te passen.” “Al die instellingen moeten tijd krijgen om zich voor te bereiden. Die hebben even tijd nodig om leden en klanten in te lichten. We geven hen wat ademruimte. Het gaat hier om twee dagen.”

LEES OOK. Jan Jambon over kritiek op maatregelen die pas vrijdag ingaan: “Te vroeg, te laat. Het is altijd iets”

Toch wil Gent niet wachten. “We hadden bijkomende en uniforme maatregelen gevraagd en die zijn er gekomen”, zegt De Clercq woensdagochtend in een verklaring. “Het is belangrijk dat die snel ingang vinden. Daarom zullen we als stad de nodige voorbereidingen treffen om alle maatregelen vanaf morgenvroeg reeds ingang te doen vinden. Er is geen tijd te verliezen. De cijfers stijgen pijlsnel.”

Dinsdag meldde Sciensano dat meer dan tweeduizend Gentenaars de laatste twee weken positief getest hebben op het coronavirus. Ter vergelijking: een week geleden zaten we nog aan 900 besmettingen in veertien dagen.

LIVE. Corona in Gent: cijfers stijgen pijlsnel, cultuurhuizen moeten opnieuw dicht

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN