“Werkvloer is motor van epidemie”, concludeert Geneeskunde voor het Volk

“Werkvloer is motor van epidemie”, concludeert Geneeskunde voor het Volk

Foto: ss

Een vijfde van de besmettingen gebeurt op het werk, wat de werkvloer tot de belangrijkste motor van de epidemie maakt. Het onderwijs staat op de tweede plaats. Dat blijkt donderdag volgens de groepspraktijk Geneeskunde van het Volk, een initiatief van PVDA, uit eigen brononderzoek.

De elf huisartsenpraktijken van Geneeskunde voor het Volk voerden zelf een onderzoek uit bij 517 positief geteste patiënten en concluderen dat ruim 21 procent van de patiënten die buitenshuis besmet raakten, de werkvloer identificeerden als bron van besmetting. Daarna volgen het onderwijs (19,5 pct), contact met de bredere familiekring (17,3 pct) en activiteiten in de vrije tijd (15,8 pct).

“Gelijkaardige resultaten blijken uit studies uit het buitenland en dat gaat in tegen de stelling van mensen zoals VBO-voorzitter Pieter Timmermans die beweren dat de werkplek de meest veilige omgeving zou zijn”, reageert Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en federaal volksvertegenwoordigster bij PVDA, donderdagochtend in een communiqué. Merckx vindt het hoog tijd voor bijkomende en dwingende maatregelen om de werknemers op de werkvloer te beschermen.

De huisartsen van Geneeskunde voor het Volk signaleren overigens dat ze meer en meer van patiënten te horen krijgen dat ze onder druk worden gezet om te blijven doorwerken en de quarantaine niet te respecteren. Soms zelfs bij positief geteste patiënten, hekelen ze. De PVDA pleit daarom voor 100 procent inkomensbehoud bij quarantaine, een moratorium op ontslagen tijdens de crisis en versterkte controles op de werkvloer.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN