Sinds 1 oktober 476 patiënten getransfereerd naar andere ziekenhuizen

Sinds 1 oktober 476 patiënten getransfereerd naar andere ziekenhuizen

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Sinds 1 oktober zijn er 476 transfers geregistreerd in het kader van het spreidingsplan voor ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano. Dat betekent dat ziekenhuizen die hun maximumcapaciteit bereikt hebben qua Covid-19-patiënten, patiënten kunnen transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog beschikbare bedden hebben. Afgelopen dinsdag vonden er 39 transfers plaats.

Het spreidingsplan voor ziekenhuizen is sinds enkele maanden operationeel. Ofwel regelt het ziekenhuis dit zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie, ofwel vragen ze een transfer aan bij het Patient Evacuation Coordination Centre (PECC). Het PECC bekijkt dan welke ziekenhuizen beschikbare bedden hebben en regelt het transport.

De provincie die de meeste transfers te verwerken kreeg, is Oost-Vlaanderen (85). In Brussel werden 67 patiënten overgenomen, in Antwerpen 59.

Het Patient Evacuation Coordination Centre (PECC) heeft sinds begin oktober in totaal 255 transfers effectief uitgevoerd, waarvan 47 afgelopen dinsdag. Het verschil in aantal tussen Sciensano en PECC is te verklaren als volgt: binnen het eigen netwerk of binnen de provincie transfereren de ziekenhuizen zonder de hulp van het PECC.

Zo zijn er volgens het PECC sinds 1 oktober 50 patiënten verhuisd van Vlaams-Brabant naar Oost-Vlaanderen en 19 vanuit Luik naar Limburg.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN