Nieuwe maatregelen treffen ook de veldrijders: wie mag zeker starten en wie valt uit de boot?

Nieuwe maatregelen treffen ook de veldrijders: wie mag zeker starten en wie valt uit de boot?

Foto: VDB

De aangescherpte maatregelen van de overheid op het vlak van sport om het COVID-19 virus te bestrijden hebben ook hun invloed op het veldritseizoen dat stilaan in alle hevigheid is losgebarsten. We zetten alles even voor u op een rijtje. Deze regels worden onmiddellijk ingevoerd en blijven van toepassing zolang de overheidsmaatregelen van kracht zijn.

Welke wedstrijden sneuvelen er in België?

* Alle jeugdwedstrijden bij de U15, U17, junioren en beloften worden afgelast

* Alle B-crossen voor elite zonder contract en beloften worden afgelast

* Alle niet-professionele sportieve wedstrijden kunnen niet doorgaan.

Welke wedstrijden mogen nog wel doorgaan in België?

* Alleen de A-wedstrijden voor mannen en vrouwen zijn niet afgelast.

* Ook de wedstrijden voor -12-jarigen mogen nog doorgaan.

Wie mag er nog deelnemen aan die A-wedstrijden voor mannen en vrouwen?

In A-wedstrijden - en daar horen zowat alle belangrijke crossen in België bij - mogen maximum 75 deelnemers starten, zowel bij de mannen als de vrouwen. Voor de wereldbekerwedstrijden (dit jaar in België zijn dat de crossen van Overijse, Dendermonde en Namen) geldt de UCI regelgeving.

Voor alle andere crossen worden 75 namen geselecteerd uit de renners die minstens 3 dagen voor de wedstrijd zich hebben ingeschreven. Deze selectie gebeurt op basis van deze volgorde:

1) Renners met startcontract bij de organisator

2) Top-50 UCI ranking (zie hier)

3) Renners aangesloten bij Belgisch UCI crossteam, selectie volgens UCI ranking, desgevallend

nationale ranking.

4) Renners met Belgische vergunning met UCI punten, selectie volgens UCI ranking

5) Renners met Belgische vergunning, selectie volgens nationale ranking (voor de mannen min.

25 punten)

6) Volgens tijdstip inschrijving

Indien na het invullen van 1 & 2 er geen 15 buitenlandse vergunninghouders geselecteerd zijn, wordt dit onder de vooraf ingeschreven renners aangevuld tot 15 op basis van de UCI-ranking. Indien er geen 60 Belgische vergunninghouders vooraf ingeschreven zijn zal het aantal buitenlandse vergunninghouders aangevuld worden tot het maximum van 75 bereikt is.

Concreet betekent dit dat bij zowel de heren als de dames zowat alle profs en de beste beloften zo goed als zeker zijn van een plaatsje aan de start. Een eerstejaarsbelofte als Thibau Nys - pas 409e op de UCI-ranking - zal moeten rekenen op een startcontract bij de organisator.

Meteen al gevolgen voor de Koppenbergcross

Deze nieuwe regels hebben meteen ook hun invloed op dit weekend. De Koppenbergcross, de opener van de X²O Badkamers Trofee op zaterdag 31 oktober, zal voor de categorieën elite mannen en elite vrouwen plaatsvinden zoals gepland. Niet-professionele sportwedstrijden zijn niet toegelaten. Bijgevolg zullen de crossen voor junioren en beloften op de Koppenberg niet kunnen doorgaan zaterdag. Ook de dames junioren, die normaal gezien samen met de dames elite zouden starten, mogen door de genomen overheidsmaatregelen in de strijd tegen COVID-19 niet crossen zaterdag.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.