Geen EK veldrijden en voorlopig enkel crossen tussen de profs voor Thibau Nys en co: “Mentaal is dit zwaar”

 

 ©  BELGA

De verstrengde coronamaatregelen in België treffen op dit moment in het veldrijden vooral de jeugd. De Belgische wielerbond besliste om geen beloften en junioren te sturen naar het EK veldrijden van volgende week in het Nederlandse Rosmalen en in ons land zijn wedstrijden voor beloften, junioren, aspiranten en nieuwelingen niet meer toegelaten. De beste beloften zijn hierdoor voorlopig gedwongen om tussen de profs rond te rijden.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Wout van Aert krijgt eerste van drie duels met Van der Poel in zijn eigen achtertuin, geen Azencross in Loenhout dit jaar

Sinds vandaag zijn in ons land tot nader order enkel nog cyclocrosswedstrijden voor -12-jarigen en professionele A-crossen toegelaten. Alle jeugdwedstrijden bij de U15, U17, junioren en beloften worden afgelast en ook alle B-crossen voor elite zonder contract mogen voor onbepaalde duur niet meer doorgaan.

Die afgelastingen veroorzaken een stormloop op inschrijvingen bij de A-crossen, zeg maar de bekende veldritten van ons land waar de profs aan de start komen. Zoals de Koppenbergcross bijvoorbeeld, die komende zaterdag wordt gereden. “Voor de veiligheid mogen we bij de elite mannen 75 renners laten starten, anders wordt het te gevaarlijk in de materiaalpost”, legt Erwin Vervecken, coördinator cyclocross bij Golazo, uit. “Voor de Koppenbergcross hadden 116 beloften en een zestigtal eliterenners zich aangemeld. Met de renners met een startcontract erbij zaten we toch in totaal aan een kleine 200 aanvragen tot deelname. We hebben helaas meer dan de helft van die renners moeten teleurstellen. We volgen daarbij de regels zoals die door wielerbond zijn opgelegd, dat is het meest fair (wie mag starten, wie niet en waarom? Bekijk het hier). Het zijn vooral de mindere b-renners en elite renners zonder contract die uit de boot vallen. Sommige renners vroegen om ons een nulcontract te geven zodat ze toch nog konden starten, maar dat hebben we geweigerd. Uiteindelijk staan alle namen die de er toe doen bij de profs en de beloften op onze deelnemerslijst.”

Thibau Nys: “Had mij verheugd om eindelijk tussen de beloften te rijden”

De beloften zouden normaal gezien een aparte wedstrijd krijgen op de Koppenberg, nu moeten ze dus opnieuw bij de elite starten. Voorlopig blijft dat zo, tot de regering de coronamaatregelen terugschroeft. “Dat is mentaal wel zwaar”, geeft eerstejaarsbelofte Thibau Nys toe. “Ik had mij erop verheugd om eindelijk eens een echte beloftewedstrijd te kunnen rijden en nu moet ik zaterdag de Koppenberg op tussen al die profs. Elke week knokken tegen de wereldtop is niet altijd even motiverend. Ik werd vijfde in Kruibeke, maar Ruddervoorde viel ik buiten de top-twintig. Dan valt dat dik tegen. Je wordt als belofte direct voor de leeuwen gegooid en dan is het overleven. Maar ik bekijk het als een extra leerjaar waarin ik veel ervaring kan opdoen. Ik ga hier sowieso sterker uitkomen.”

 

 ©  BELGA

In de gloednieuwe X²O Badkamers Trofee veldrijden met acht wedstrijden - waaronder de Koppenbergcross, Baal en Hamme - is er wel een apart klassement voor beloften voorzien. “Gelukkig maar”, zegt Thibau Nys. “Het is toch meer motiverend om derde belofte te worden dan twintigste in totaal. Maar ik hoop dat - als de maatregelen versoepeld worden - er ook nog aparte beloftenwedstrijden zullen plaatsvinden. Want een cross met enkel beloften is toch helemaal anders dan een cross met beloften tussen de eliterenners. Dan kunnen we pas echt zien wat de waardeverhoudingen zijn. Er zullen allicht ook maar twee wereldbekers met een aparte beloftecross zijn. Daar vallen wel veel UCI-punten te verdienen. Ik kijk er echt naar uit om de strijd aan te gaan met Ryan Kamp, Toon Vandenbosch en Niels Vandeputte.”

Ook geen EK voor beloften

Extra opdoffer voor Thibau Nys en co: de Belgische wielerbond besliste om geen beloften en junioren te sturen naar het EK veldrijden van volgende week in het Nederlandse Rosmalen. De juniorenrace werd later sowieso afgelast door de organisatoren, maar de beloftenwedstrijden gaan wel door zonder Belgen. “Erg jammer”, vindt Nys. “De charme die zo’n kampioenschap en het bijhorende gevecht om een titel met zich meebrengt valt nu weg. Maar ik snap heel goed dat die beslissing wordt genomen. We kunnen er weinig aan doen. Het is gelukkig maar één cross die geschrapt wordt. Dan las ik maar twee lange trainingen in dit weekend.”

Opmerkelijk voorstel Sven Nys: “Zet UCI-ranking op het einde van het seizoen opnieuw op nul”

Tijdens de persconferentie over de X²O Badkamers Trofee veldrijden kwam vader Sven met een opmerkelijk voorstel. “We moeten héél goed nadenken over waar we met de cross naartoe willen na corona. Om renners die nu benadeeld worden - ik denk aan de beloften en aan renners uit landen waar nu geen crossen meer kunnen doorgaan - te blijven motiveren om aan veldrijden te doen, stel ik voor om de UCI-ranking op het einde van het seizoen opnieuw op nul te zetten. Dat is in het verleden nog al eens gebeurd en ik ben daar toen zelf het slachtoffer van geworden, maar dat heeft toen wel goed gewerkt. Als je dat niet doet beginnen die beloften en renners en renster uit pakweg Amerika volgend seizoen hopeloos achteraan die UCI-ranking aan het seizoen en is het voor hen hopeloos om dat nog in te halen. Zet je die ranking opnieuw op nul, dan is dat een enorme motivatie voor iedereen om er van in het begin tegenaan te gaan en zal je bijvoorbeeld ook makkelijker terug renners uit het verre buitenland naar onze crossen krijgen.”

Meer over Thibau Nys