Coronacommissaris Pedro Facon: “Laatste kans om extra maatregelen te nemen”

Coronacommissaris Pedro Facon: “Laatste kans om extra maatregelen te nemen”

Coronacommissaris Pedro Facon Foto: ISOPIX

Coronacommissaris Pedro Facon wees donderdagavond in ‘Terzake’ erop dat de politiek vrijdag niet mag twijfelen en verregaande maatregelen zal moeten nemen voor heel het land. Hij pleit voor een eenduidige communicatie en zei dat het vrijdag de laatste kans is.

De coronacommissaris kwam donderdag tekst en uitleg geven in ‘Terzake’ over de werking van zijn kabinet en de huidige coronacijfers. “We hadden een plan, wat de ziekenhuizen betreft. We hebben de eerste golf geëvalueerd en op basis daarvan een faseplan opgesteld, dat gefaseerd bijkomende capaciteit moest creëren. En we hebben ook gezien dat we veel meer patiënten moesten spreiden dan tijdens de eerste golf”, zei Facon. “We hebben er al voor gezorgd dat 400 patiënten beter verspreid zijn over het land om de zorg op te vangen. Maar dat zal ons niet altijd lukken als de cijfers blijven stijgen”, zegt Facon.

“Het concept lockdown wil overal iets anders betekenen. Maar wat sowieso vooropstaat is dat het aantal sociale interacties, de contacten tussen mensen, duidelijk omlaag moet. En er zijn al verschillende maatregelen genomen, maar het moet duidelijk zijn dat als er vrijdag een overleg samenkomt het zeer goed de feiten zal moeten bekijken. Er moeten maatregelen genomen worden. Dat wordt ook verwacht door het gezondheidszorgsysteem.”

“Men kan dit moeilijk het ideale plaatje noemen. Er is nog veel werk aan de winkel. Ik denk dat de politici moeten beseffen dat er eensgezindheid moet zijn en dat verregaande maatregelen op steun zullen rekenen. Morgen (vrijdag, nvdr.) is de laatste kans om duidelijke extra maatregelen te nemen en te tonen aan de gezondheidszorg dat de politiek achter hen staat. De zorg is nu aan het dweilen waar de kraan open staat”, zei Facon.

“De politiek heeft te laat het signaal opgepikt dat er maatregelen genomen moeten worden. Er zijn fouten gemaakt, ook door mij, daar moeten we lessen uit trekken. En de maatregelen die we nu nemen, zullen we ook niet snel kunnen lossen.”

Opvallend: de coronacommissaris heeft ook de langverwachte coronabarometer klaar, maar zal er nog niet mee naar buiten komen. “De barometer heeft nu geen prioriteit, er zijn andere katten te geselen. Maar die zal op termijn wel gecommuniceerd worden.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN