Nu ook in Vuelta rennersprotest: Chris Froome blijft stilstaan bij start, peloton volgt voorbeeld… op één renner na

Nu ook in Vuelta rennersprotest: Chris Froome blijft stilstaan bij start, peloton volgt voorbeeld… op één renner na

Vorige week stond de 19de etappe van de Giro volledig in het teken van een rennersprotest, zaterdag was het ook in de Vuelta prijs. Het peloton bleef bij de start in Villaviciosa stilstaan. De reden: de drie seconden ‘bonus’ die Primoz Roglic gisteren kreeg van de jury, waardoor de Sloveen de rode trui overnam van Richard Carapaz.

Roglic pakte vrijdag tijdens de 10de etappe naar Suances zijn derde ritzege in deze Vuelta. De Sloveen nam bovendien de rode leiderstrui over van Richard Carapaz: Roglic sprokkelde door zijn ritzege 10 bonificatieseconden, de jury oordeelde achteraf dat Carapaz en een pak anderen 3 seconden later over de finish gekomen waren dan Roglic. Dat reële tijdsverschil werd gebruikt voor het algemeen klassement, waardoor de Ecuadoraan nipt de leiderstrui verloor.

Na de etappe ontaardde discussie over of die 3 seconden wel aangerekend mochten worden. De organisatie had de finish van rit tien vooraf gecategoriseerd als een massasprint, waardoor de reële tijdsverschillen niet gebruikt mochten worden en de 3 seconden verschil op de streep dus niet hadden aangerekend mogen worden. Dat gebeurde wél na tussenkomst van een aanwezige UCI-commissaris. Dat die plotse wijziging er pas na de rit kwam en niet vooraf, schoot bij het peloton in het verkeerde keelgat.

Froome als protestleider

Zaterdagmorgen gingen de renners onder leiding van Chris Froome over tot een protest bij de start van de elfde etappe. Rennersvakbond CPA ondersteunde de actie en ook het peloton volgde gedwee. Enkel Luis Angel Maté (Cofidis) had de boodschap niet begrepen: hij ging als enige van start, maar hield even verderop halt.

Uiteindelijk kon de elfde rit met een vertraging van ongeveer een kwartier toch van start gaan na een overleg met koersdirecteur Javier Guillen. Primoz Roglic rijdt wel ‘gewoon’ met de rode leiderstrui rond in de elfde etappe en uit een persbericht dat de UCI zaterdagmiddag verspreidde blijkt dat de tijdsverschillen in het klassement gewoon behouden blijven.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.