Extra Covid-bedden vrijgemaakt in UZ Gent, bezoek gelimiteerd tot één persoon per dag

Extra Covid-bedden vrijgemaakt in UZ Gent, bezoek gelimiteerd tot één persoon per dag

Foto: fvv

Gent -

In het UZ Gent worden dit weekend extra bedden vrijgemaakt voor Covid-19-patiënten door andere afdelingen in te nemen. Onder meer in de ontwaakzaal en het brandwondencentrum worden extra bedden geïnstalleerd. Er lagen zaterdagochtend 85 Covid-patiënten in het ziekenhuis, meer dan tijdens het zwaarste punt de eerste golf.

De druk op het UZ Gent blijft heel erg hoog. “De druk ligt op dit moment voornamelijk op Intensieve zorg”, zegt Karlien Wouters, woordvoerder van het ziekenhuis. We maken extra bedden vrij voor COVID-19-patiënten.”

Om meer bedden te kunnen vrijmaken, wordt de afdeling Intensieve Zorgen uitgebreid naar het brandwondencentrum, de afdeling voor intensieve cardiologische zorg en de ontwaakzaal. “We hebben de ontwaakzaal ook tijdens de eerste golf al benut als afdeling Intensieve zorg”, zegt Wouters.

Ook voor de cohorteafdelingen, waar patiënten met iets minder intensieve noden worden verzorgd, worden extra bedden bijgemaakt. “Die komen op de spoedpsychiatrie voor psychiatrische patiënten en op de afdeling Geriatrie voor geriatrische patiënten”, zegt Wouters.

Extra Covid-bedden vrijgemaakt in UZ Gent, bezoek gelimiteerd tot één persoon per dag
Foto: fvv

Niet-dringende ingrepen

Zaterdagochtend om 8 uur waren er 85 Covid-patiënten opgenomen in het UZ Gent. De helft daarvan lagen op de Intensieve zorgen. Daarmee wordt de piek van 76 van de eerste coronagolf al ruim overschreden.

Het UZ Gent heeft sinds het begin van de coronacrisis in maart al 459 coronapatiënten opgevangen. In 82 gevallen ging het om transfers uit andere regio’s: patiënten die van andere ziekenhuizen of rusthuizen overkomen. Zij kwamen uit ziekenhuizen in Brussel of elders in Oost-Vlaanderen of uit woon-zorgcentra

Omdat de druk op het ziekenhuis zo groot is, gaan niet-dringende ingrepen niet meer door voor ingrepen die geen vier weken kunnen wachten zonder nadeel voor de patiënt. Die periode is vrijdag ingekort. Daarvoor was de periode twaalf weken.

De bezoekregels worden wel strenger. Vanaf dit weekend mogen patiënten nog maximaal één bezoekers ontvangen per dag. “Dat kan zowel een gezinslid, mantelzorger of vertrouwenspersoon zijn”, klinkt het. De bezoekuren en uitzonderingen voor bepaalde afdelingen blijven gelden. Meer info op www.uzgent.be

LIVE. Corona in Gent: UZ Gent overschrijdt piek van eerste golf

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN