Jacques Vermeire als eerste gast in ‘Het huis’: “Ik ben een halve zot”

Het zesde seizoen van ‘Het huis’ van Eric Goens gaat dinsdag van start. Zijn eerste gast is acteur Jacques Vermeire. “Ik ben een halve zot”, klinkt het meermaals.

“Ik hoop dat dat huis van u zal meevallen, want je ziet wat ik hier moet achterlaten”, zo begint Vermeire de aflevering. Hij is nog maar net aangekomen in het huis en hij krijgt samen met de kijkers al meteen een primeur te zien: in de televisiekamer toont Eric een nooit eerder op televisie vertoonde aflevering van F.C. De kampioenen. Vermeires mond valt letterlijk open van verbazing bij het zien van die unieke beelden. Het brengt hem zo bij Dimitri De Tremmerie, alias DDT, een legendarische rol die hij dertig jaar geleden nochtans maar schoorvoetend heeft aangenomen. Een te groot risico, dacht hij toen.

“Ik heb heel hard gewerkt. ’s Morgens schoenen verkopen, ’s middags opnames van F.C. De kampioenen, opnames voor De drie wijzen, zaalshows, Oei Jacques, en ’s nachts een acte de présence in een discotheek. Het geld stroomde binnen. Sparen voor later. Ik ben een product, heel commercieel.”

LEES OOK. Eric Goens start zijn zesde seizoen ‘Het huis’, en hij heeft eindelijk de gast beet waar hij al van in het prille begin jacht op maakt (+)

Oogkleppen

De carrière van Jacques Vermeire davert al decennia door als een trein, maar zijn privéleven verliep allesbehalve rimpelloos. Zijn eerste huwelijk met zijn jeugdliefde liep spaak na zeven jaar. Dan volgden de moeilijkheden in de relatie met zijn tweede echtgenote Eva Pauwels, die breed in de pers werden uitgesmeerd. Zijn ex Martine kwam om het leven bij een auto-ongeluk en zijn latere partner Muriel verloor het gevecht tegen kanker.

“Ik heb de gave om geen zelfmedelijden te hebben en dat aan te kunnen. Je moet oogkleppen opzetten en doorgaan.” Ook als blijkt dat Jacques zelf kanker heeft, blijft hij op het podium staan. “Je moet altijd laten zien dat er vreugde is in het leven, ook nu in coronatijden.”

Smoelen trekken

“Ik ben een halve zot”, zegt Vermeire geregeld in de loop van het programma. Wordt het heel de tijd lachen, gieren, brullen met de onverbeterlijke smoelentrekker Jacques Vermeire? Of leren we ook zijn andere kant kennen? De man die achter zijn vrolijke smoelen ook heel wat tegenslag moest verwerken? En krijgen we ook inzicht in het succes van de ‘commerçant’ Jacques Vermeire?

Het immense succes van F.C. De kampioenen, de populariteit van zijn zaalshows, de razend populaire TikTok-dansfilmpjes met dochter Julie: alles wat Jacques Vermeire aanraakt, lijkt te veranderen in goud. En dat weet hij zelf ook: “Deze aflevering van Het huis, dat wordt weer een topprogramma. Maar ja, Eric, wie heeft dat weer geflikt? Ikke, gij niet hé”, zegt hij lachend.

In de volgende afleveringen ontvangt Eric Goens in Het huis acteur Rik Verheye, Olympisch medaillewinnaar en modeontwerpster Élodie Ouédraogo, zanger Andre Hazes Jr, radio- en tv-presentatrice Siska Schoeters, viroloog Marc Van Ranst, ondernemer Marc Coucke en Bazart-zanger Mathieu Terryn.

Corrigeer