DNA Nys is terug, maar jarige Thibau laat duidelijk merken dat hij voorlopig baalt van zijn uitslagen

 

 ©  BELGA

Hij leek even op weg om zich meteen tussen de profs te mengen in z’n eerste seizoen als belofte, maar de opmars van Thibau Nys lijkt even gestopt te zijn.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Sven Nys hangt het beest uit in zijn fitness en doet dat op de maat van opzwepende Tomorrowland-muziek

“Dankbaar om al 18 jaar je vader te mogen zijn. Hou van jou tot de maan en terug. Gelukkige verjaardag”, schrijft papa Sven Nys donderdag op z’n Instagram. Thibau Nys is voortaan officieel volwassen en dat had hij waarschijnlijk graag gevierd met een topprestatie in het veld.

 

 ©  Instagram

Maar ons land stuurde geen equipe naar het EK in Rosmalen, waar Nys zijn generatiegenoot Ryan Kamp de Europese titel zag pakken. De Nederlander eindigde woensdag ook knap achtste in de Jaarmarktcross in Niel. Nys deed begin oktober beter door vijfde te worden in de Polderscross. Maar sindsdien werd hij 15de in Beringen en pas 23ste in Ruddervoorde. De finish halen van de Koppenbergcross zat er niet in voor Nys, Kamp werd er negende. Tussendoor moest Nys opgeven in Gieten na een vroege tuimelperte over de balkjes.

“From bad to worse”, schreef Thibau woensdag op z’n Instagram-pagina nadat hij één ronde voor het einde opgaf in Niel, onder andere na een lekke band.

View this post on Instagram

FROM BAD TO WORSE...

A post shared by Thibau Nys (@thibau_nys) on

Een duidelijke frustratie dus bij de nu dus 18-jarige Nys, die het sowieso al “mentaal zwaar” had door de beperkte veldritkalender door de coronacrisis.

“Elke week knokken tegen de wereldtop is niet altijd even motiverend. Ik werd vijfde in Kruibeke, maar Ruddervoorde viel ik buiten de top-twintig. Dan valt dat dik tegen. Je wordt als belofte direct voor de leeuwen gegooid en dan is het overleven. Maar ik bekijk het als een extra leerjaar waarin ik veel ervaring kan opdoen. Ik ga hier sowieso sterker uitkomen”, zei hij onlangs.

DNA Nys

Ondanks de sportieve tegenslagen is het vanaf donderdag opnieuw tijd voor DNA Nys. In zes afleveringen worden Thibau en Sven opnieuw gevolgd door de camera’s van de VRT. De eerste episode is vanaf 14u00 te zien op sporza.be.

View this post on Instagram

Vanaf vandaag te volgen op @sporza.be #dnanys

A post shared by Sven Nys (@svennys) on

Meer over Thibau Nys