Arme Klaren scoren hit

Arme Klaren scoren hit

De jongste is 40 en heeft een stem als een engel. De oudste is 90 en playbackt. De 23 nonnen van een Arme Klarenklooster in Zuid-Engeland hebben met hun pas uitgebrachte gregoriaanse cd de hitparade veroverd. Volgens kenners wordt ‘Light for the world’ een topper onder de kerstboom.

Je kan ze moeilijk wereldvreemd noemen, de Arme Klaren van Arundel in West Sussex. Vijf jaar geleden werkten de zusters al mee aan de Britse reeks The convent, de originele versie van Oh my God bij ons op Vijf. Daarin lieten vijf jonge fuifbeesten zich onderdompelen in het kloosterleven dat vooral uit bidden, werken en zingen bestaat. Nu brengen ze een cd uit die ze zelf als “een antigif tegen de angst en het isolement door de coronapandemie” bestempelen.

Light of the world bevat Latijnse hymnen en middeleeuwse teksten die door componisten James Morgan en Juliette Pochin in een moderner kleedje zijn gestoken. De nonnen worden begeleid door dreunende orgel- en pianoakkoorden en een paar akoestische instrumenten. “Van zenuwen was er geen sprake. Wij zingen zeven keer per dag die liedjes in onze kapel waar de cd is opgenomen”, zegt zuster Gabriel Davison. Het idee om de cd op te nemen kwam overigens niet van de zusters zelf, wel van platenmaatschappij Decca.

Dat ze nu de nummer één hebben bereikt in de Classical Charts en volgens kenners straks ook wellicht in de modernere hitparades zullen opduiken, heeft de zusters wel wat overdonderd. “Maar het zal ons leven in geen geval veranderen”, zegt zuster Aelred Casey. “We gaan niet optreden. En de opbrengst zal nuttig besteed worden.”

Corrigeer

MEER NIEUWS