Winkeliers willen op 28 november heropenen

 ©  David Van Hecke

Bron: BELGA

Om de zware impact van de coronamaatregelen op de retailsector te beperken, is het nodig dat winkels vanaf 28 november - het koopjesweekend na Black Friday - opnieuw openen. Dat zeggen handelsfederatie Comeos en Retail Forum Belgium (RFB) donderdag. Samen met verhuurders van winkelpanden - vertegenwoordigd door de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) en BLSC (Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers - pleiten ze ook voor bijkomende steunmaatregelen van de overheden.

De vier federaties zeggen de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, te steunen. Maar ze wijzen ook op de zware impact op de omzet en rentabiliteit in de retailsector, en het feit dat “de eindejaarsperiode cruciaal is voor onze sector”.

Om “structurele sociale en economische gevolgen te voorkomen” vragen de winkeliers en hun verhuurders daarom een fysieke heropening van de winkels vanaf 28 november. “In de wetenschap dat na de eerste lockdown een opening van de winkels gepaard ging met een verdere daling van het aantal besmettingen”, klinkt het. De federaties wijzen ook naar Frankrijk, waar de winkels op 27 november - Black Friday - mogen heropenen.

Extra maatregelen

Daarnaast vraagt de retailsector een reeks bijkomende steunmaatregelen. De verhuurders zijn bereid om een deel van de huur kwijt te schelden aan winkeliers, als de federale regering voor hen met een belastingkrediet ter waarde van 50 procent van de kwijtgescholden huur over de brug komt. “Op die manier is er een evenwicht in de verdeling van de kosten van deze maatregel tussen overheid, verhuurder en huurder voor elk een derde.”

Om de “cruciale eindejaarsperiode te redden” vragen de winkeliers ook een “maximale flexibiliteit in de bedrijfsvoering in december 2020 en januari 2021”. Concreet willen ze de keuze krijgen om dan ook steeds op zondag de deuren te openen. Dat moet ook helpen om de klanten zoveel mogelijk te spreiden.

Tot slot zijn ook op regionaal en lokaal vlak maatregelen nodig, benadrukken de retailfederaties. Het gaat dan om vrijstellingen van de onroerende voorheffing, leegstandstaksen en handelstaksen voor 2020.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer