Veiling supersnel internet ten vroegste over een jaar

Veiling supersnel internet ten vroegste over een jaar

Themabeeld Foto: Shutterstock

Het duurt zeker nog een jaar voor de radiofrequenties van het supersnel mobiel internet 5G onder de hamer gaan. Dat zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) in De Tijd. Ook telecomwaakhond BIPT bevestigt. De politieke struikelblokken zijn grotendeels geparkeerd, maar de juridische en praktische uitwerking van de veiling vergen elk nog zes maanden.

Ons land loopt zo achter op buurlanden als Duitsland en Nederland, waar het 5G-spectrum al volledig of deels geveild is. België beperkte zich tot een tijdelijke noodingreep voor proefprojecten of beperkte uitrol.

De Sutter belooft wel vaart te maken met het dossier, dat anderhalf jaar geblokkeerd zat door een centendiscussie tussen de federale overheid en de deelstaten. Voor haar eigen politieke familie is dat geen evidentie, vooral bij Ecolo. De Brusselse regering hanteert nu nog strikte normen voor straling en houdt burgerbevragingen over het thema. De Sutter zal de Brusselse regering vragen de discussie over de stralings­normen aan te gaan.

In het interview zegt de vicepremier voorts nog dat het ambtenarenstatuut niet op de schop gaat, de staat zijn belang in Proximus en Bpost niet zal­ afbouwen en dat postbodes een meer sociale rol kunnen spelen.

Agoria tevreden dat dossier weer vooruitgaat

Agoria, de federatie van de technologische sector, is blij met de belofte van De Sutter. “5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance”, stelt Agoria-topman Marc Lambotte. “Eindelijk hebben we een minister die een duidelijk statement voor 5G maakt en helder en duidelijk zegt dat ze de veiling in gang gaat zetten. Ik roep haar op om geen dag verloren te laten gaan zodat de veiling zo snel mogelijk kan gebeuren.”

Uit een studie van Agoria en consultancybedrijf Capgemini Invent een jaar geleden bleek dat de helft van de industriële maakbedrijven in België gelooft dat 5G kan zorgen voor een efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. Ondertussen zijn er al een dertigtal projecten aan de gang met tijdelijke en testlicenties van 5G. “Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding, maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven”, stelt Agoria.
Aangeboden door Het Nieuwsblad kortingscodes
De beste Proximus kortingscode vind je op Het Nieuwsblad Kortingscodes >>Corrigeer

MEER NIEUWS