Nieuwe golf van arrestaties in pro-Koerdische kringen in Turkije

Nieuwe golf van arrestaties in pro-Koerdische kringen in Turkije

Archiefbeeld Foto: EPA

Bij een nieuwe arrestatiegolf in pro-Koerdische milieus in Turkije zijn vrijdag 72 mensen, onder wie 24 advocaten en verschillende dokters, opgepakt. Dat meldt het regeringsgezinde persagentschap Anadolu. De 72 maken deel uit van een groep van 101 verdachten die aanklagers willen opsluiten. Allemaal worden ze ervan beschuldigd banden te hebben met de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Nog voor zonsopgang werden de huizen van de verdachten in onder meer Istanboel, Izmir en de zuidoostelijke steden Diyarbaki en Adiyaman doorzocht. Er werden pistolen waarvoor geen toelating is aangetroffen, net als digitale documenten en verboden boeken.

De verdachten zouden lid zijn van de zogenaamde juridische tak van de PKK. Volgens de voorzitter van de Orde van Advocaten in Diyarbakir, Cihan Aydin, worden de namen van de opgepakte advocaten genoemd in administratie van de DTK (Congres voor een Democratische Samenleving). Die ngo wordt door Ankara beschouwd als een uitloper van de PKK, volgens Ankara en zijn westerse bondgenoten een terreurorganisatie. Er wordt nog gezocht naar nog een dertigtal andere verdachten.

Eerder deze maand nog werden 26 onderwijzers opgesloten in Diyarbakir vanwege de banden die ze met de PKK zouden hebben.

Corrigeer

MEER NIEUWS