Carrièreprijs Cultuurlaureaat 2020: “Hans zou ingetogen fier zijn geweest, hij was niet voor veel tamtam”

Carrièreprijs Cultuurlaureaat 2020: “Hans zou ingetogen fier zijn geweest, hij was niet voor veel tamtam”

Hans (+) en Anne-Marie winnen de eerste Carrièreprijs van de cultuurdienst Foto: Lut Laureys

Lochristi -

Schilder Hans Kitslaar krijgt postuum de carrièreprijs van de Cultuurlaureaat 2020, samen met zijn partner Anne-Marie Van Pachterbeke. De eerste van de drie cultuurprijzen van dit weekend. “Een complete verrassing”, reageert de vrouw achter de kunstenaar.


Midden mei 2020, in de zo al vreemde eerste lockdown, overleed de Nederlandse kunstenaar Hans Kitslaar (75) op zijn fraai domein in de Hoekskensstraat in Lochristi. “Na een lange periode van geestelijke en lichamelijke pijn. Ik troost mij in de gedachte dat dat lijden nu voorgoed voorbij is”, vertelde zijn toeverlaat en organisator-achter-de-schermen Anne-Marie van Pachterbeke toen.

Exact een half jaar later wint het creatieve koppel de carrièreprijs van de Cultuurlaureaat 2020. “Ik dacht dat wij door de digitale verkiezing weinig kans maakten, maar ik ben heel fier”, reageert Anne-Marie. “Want Hans heeft zeer goed werk gecreëerd. De meeste mensen kennen hem door zijn bloemenschilderijen en pastels, maar er zijn ook de beklijvende portretten van de boeren op het Persijzer. Ik heb er jammer genoeg maar één van in mijn bezit. Ook technisch was hij een onderlegd schilder, gepassioneerd door kleuren. Trends interesseerden hem niet, hij schilderde wat hij mooi en boeiend vond. Ik hoor nog vaak dat mensen en zelfs opeenvolgende generaties genieten van zijn werk dat ze bezitten. Dat maakt mij intens blij.” (lees verder onder de foto)

Carrièreprijs Cultuurlaureaat 2020: “Hans zou ingetogen fier zijn geweest, hij was niet voor veel tamtam”
Foto: Lut Laureys


De vraag die natuurlijk nazindert in dit mooie moment: hoe zou de schilder er zelf op gereageerd hebben? “Ja, de bekroning geeft een dubbel gevoel, hij had het zelf moeten meemaken. Hij was niet zo met wedstrijden bezig, maar hij zou wel ‘ingetogen fier’ geweest zijn, zonder veel tamtam. Hij riep niet over zichzelf dat hij goed was in wat hij deed. Maar kunst was zijn leven, daarom ga ik aan deze onderscheiding wel een beetje ruchtbaarheid geven.”


De ‘struggle’ van de kunstenaar


Een bekroning voor een duo-carrière is niet voor de hand liggend, maar in het geval van Hans en Anne-Marie zeker terecht. “Dingen regelen liet hij aan mij over”, vertelt zijn partner. “Het is mijn passie geworden om kunstenaars waarvoor wij bewondering hadden en hebben te steunen en hen een mooi forum te geven. Ik ga dat in de toekomst ook blijven doen, en Lochristi blijft daarin een fantastische locatie waar ik met mijn eerste expositie - in 1999 - ooit begon. The Latem Gallery gaf en geeft mij de mogelijkheid om kunstliefhebbers en een paar ‘zwaargewichten’ onder de kunstenaars - Patrick Villas is er een van - te leren kennen. Ik zoek talent waarvan ik leer dat hun kunst blijvend is. Modekunst is niet mijn bezigheid. Ik heb het geluk met een kunstenaar geleefd te hebben, waardoor ik de ‘struggle’ begrijp. Ze vertrouwen mij ook, en daardoor kan ik werken met een aantal zeer sterke scheppende geesten.”

“De stem van Hans zal altijd in mijn hoofd blijven klinken, ook al is hij er fysiek niet meer. Kunst mocht ook van hem esthetisch zijn - het gaat over ‘kunnen’ - maar ze moet in de eerste plaats tot het gevoel spreken. Je moet de ziel van de kunstenaar voelen in het werk. Ik raad dat ook aan aan kopers: schaf je alleen dingen aan met je hart, niet omdat het toevallig mode is. Slaap er eens een nachtje over. Tijdloosheid is belangrijk in creaties.”


Opnieuw meer Lochristi?


De cultuurprijs in Lochristi, bij wijze van erkenning en appreciatie, is niet min. Het zal Anne-Marie Van Pachterbeke ook een boost geven om de locatie meer en meer te gaan benutten. “Ik stelde afgelopen maanden vast dat mensen het in deze moeilijke tijd lastig hebben met binnenruimtes. Ze hebben behoefte om ook eens een wandeling te maken in de tuin, en te genieten van de monumentale beelden. Ik was daarom de afgelopen maanden vooral actief op mijn eigen plek hier in de Hoekskensstraat. Het was na het verlies van Hans belangrijk om thuis bezig te kunnen zijn, het deed mij goed en het smaakt naar meer. Dus heb ik besloten om één dag per week naar Sint-Martens-Latem te trekken, maar in de weekends in Lochristi te blijven. Vanaf april ga ik hier opnieuw een aantal beklijvende tentoonstellingen organiseren. Aanstormend talent uit Lochristi wil ik naast de vaste kunstenaars van mijn galerie ook een plaats geven. Na de lockdown ga ik er dringend bij een aantal op bezoek.”

Bredere visie nodig


Anne-Marie is ook goedgeplaatst om een onderbouwde visie te geven op de cultuurbeleving en -werking in eigen gemeente. “Uiteraard vind ik het initiatief van de Cultuurlaureaat prachtig en eerlijk, ik ben onder de indruk van de drive van de jonge medewerkers van de cultuurdienst. Die gasten hadden er duidelijk zin in, en ze hebben er ook keihard aan gewerkt. Ook Uyttenhove is natuurlijk schitterend, maar ik mis hier toch wel een bredere visie op het gebied van schilder- en beeldhouwkunst. Het blijft in Lochristi te vaak steken bij initiatieven met amateurs. Het zou zeker geen kwaad kunnen om professionele kunstenaars hier een forum te geven. Lochristi heeft veel mensen die geïnteresseerd zijn in kunst. Ik weet het, want ik kom ze tegen in Sint-Martens-Latem.” (lees verder onder de foto)

Carrièreprijs Cultuurlaureaat 2020: “Hans zou ingetogen fier zijn geweest, hij was niet voor veel tamtam”
Foto: Lut Laureys

Werken aan een klasse-evenement


De duowinnares van de carrièreprijs wil het niet bij een visie houden, maar wil zelf ook graag meestappen in een werkgroep in eigen gemeente. “Kunst is heel belangrijk, het biedt troost en hoop. Dat heb ik zelf al genoeg ervaren de laatste maanden. Een topevenement organiseren om de inwoners van Lochristi te boeien is zeker een goed idee. Ik werk er graag aan mee. Jonge gedreven kunstenaars mogen mij altijd contacteren. Ik ben niet de gemakkelijkste en ik zal ze geen valse hoop geven, maar talent dat ik zie en voel, zal ik dat zeker stimuleren”, besluit de kersverse gedeelde laureate van de Carrièreprijs van de cultuurdienst 2020.

Geert Herman

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio