Geen triatlons of duatlons door corona en dus waagt Seppe Odeyn zich aan extreme looptocht

Geen triatlons of duatlons door corona en dus waagt Seppe Odeyn zich aan extreme looptocht

Seppe Odeyn, voormalig wereldkampioen duatlon en één van de strafste atleten van het land, zag door corona zowat al zijn wedstrijden afgelast in 2020. In de plaats kwamen een heleboel extreme uitdagingen. Zaterdag is het opnieuw zo ver: dan probeert hij de snelste tijd neer te zetten op de GR Streek Hageland, een looptocht van 151 kilometer.

Volg de tocht van Odeyn hier LIVE!

Seppe Odeyn is een voormalig wereldkampioen duatlon en achtvoudig winnaar van de “De Hel van Kasterlee”, de zwaarste sportwedstrijd van ons land. Maar dit jaar door corona geen Hel van Kasterlee en ook de rest van zijn wedstrijdprogramma ging voor de bijl. Dus begon Odeyn maar aan het afwerken van een sportieve bucketlist. Zoals de ‘Everesting’ van de Sigarenberg, waarbij hij de helling in Herent maar liefst 239 keer aan een stuk beklom. Goed voor 8848 hoogtemeters, de hoogte van Mount Everest. Odeyn deed in het voorjaar ook een fietstocht van 334 kilometer en een looptocht van 100 kilometer.

Maar zaterdag gaat hij nog een stapje verder. Dan probeert hij de snelste looptijd neer te zetten op de GR Streek Hageland, een wandelroute van 151 kilometer die je normaal gezien in zeven opeenvolgende dagtochten zou moeten afleggen. Maar Odeyn wil de route nu op één dag lopen en sneller doen dan de beste tijd tot nu toe: 21 uur, 54 minuten en 8 seconden.

“Het plan kwam drie weken geleden”, legt Odeyn uit. “Normaal gezien zou ik hebben deelgenomen aan de Bello Galico, een trailrun van 160 kilometer. Maar die werd afgelast door corona. Dus ging ik op zoek naar een alternatief. Daarbij werd ik geïnspireerd door ultraloper Karel Sabbe. Die waagt zich vaak aan het Fastest Known Time-concept, waarbij je een zo snel mogelijke tijd probeert neer te zetten op hele lange looptrails. Dat concept komt overgewaaid uit de VS. Ik zocht iets in de buurt en kwam uit bij de Grote Routepad van het Hageland.”

Met 151 kilometer is die tocht iets minder lang dan de Bello Galico, maar wel minstens zo uitdagend. “Er zitten tamelijk veel hoogtemeters in. Ik ken alle mountainbike-routes in de streek, maar deze tocht gaat over wandelpaden en dat is voor mij onbekend terrein. Of ik het ga halen, weet ik niet. Hier kan je gewoon niet voor trainen. Ik heb in het voorjaar eens 100 kilometer aan een stuk gelopen, maar dat was op asfalt.”

Ook aan het record van 21 uur, 54 minuten en 8 seconden zal Odeyn een vette kluif hebben. “En eigenlijk zal ik het in minder dan 19 uur moeten doen. Ik begin eraan om half zes ’s ochtends, maar ik zal binnen moeten zijn voor de avondklok van middernacht.”

Rest de vraag: waarom begint iemand in godsnaam aan zo’n hels avontuur? “Het is één jaar geleden dat ik deelnam aan de Ironman van Cozumel en in plaats van nostalgisch door mijn fotoherinneringen te bladeren, kan ik mij beter bezighouden met een nieuwe uitdaging. Bovendien is deze lockdown hét moment om mijn aan zo’n bijzondere tochten te waaien. In een normaal seizoen zou ik nooit de tijd of de luxe hebben gehad om mij hier mee bezig te houden. Voor mij is de vraag eerder: waarom niet?”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.