Nederlandse journalist kan makkelijk meevolgen met “geheime” Zoomvergadering van ministers van Defensie

Video: Twitter

De Nederlandse journalist Daniël Verlaan van RTL is erin geslaagd ‘in te breken’ in een geheime conferentie van de ministers van Defensie van de EU. Hij had opgemerkt dat de Nederlandse defensieminister Ank Bijleveld een deel van de pincode voor de videovergadering had gedeeld toen ze er een foto van postte op sociale media. “Ik schrok er zelf een beetje van dat dit lukte”, aldus Verlaan op Twitter.

“U weet dat dit illegaal is”, zei Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell tegen Verlaan toen de journalist zich had voorgesteld. Verlaan slaagde erin in te loggen in de Zoommeeting onder admin en door de rest van de pincode die Bijleveld per ongeluk had gedeeld, te raden.

“Ik had niet verwacht dat er geen enkele andere vorm van beveiliging of validatie was”, aldus de RTL-journalist. “Brussel stelde vooraf dat het niet mogelijk was om deel te nemen met alleen de pincode, er zou extra beveiliging zijn. Ze logen.”

Maar daar hield het “liegen” niet op, volgens Verlaan. Hij kreeg van de EU-diensten een reactie waarin stond te lezen dat het een “informele vergadering” was geweest waar hij illegaal bij aanwezig was. “Het was wél een geheime, vertrouwelijke meeting”, schrijft Verlaan.

Het Franse Europees Parlementslid Nathalie Loiseau deelde intussen de beelden van Verlaan op Twitter. “Dank u, Daniël Verlaan, om de conferentie van de Europese defensieministers te hacken”, klinkt het. “Naast het feit dat we goed gelachen hebben, hoop ik dat dit aantoont dat er nog veel veiligheidsproblemen zijn met de communicatie binnen de EU-instellingen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS