Vandenbroucke sluit coronaweddenschap af: “Als het niet lukt, mag u op mij schieten”

 ©  AP

Bron: BELGA

We zullen het leeuwendeel van de coronavaccins pas in het tweede en derde kwartaal van 2021 binnenkrijgen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) zondag gezegd in ‘De zevende dag’ op Eén. De eerste vaccins zullen er eind december wel al zijn. “Maar het is te vroeg om de teugels al te laten vieren”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

België heeft via de Europese Unie ingetekend op vier verschillende vaccins, maar het is niet omdat de eerste vaccins eind december verwacht worden, dat iedereen ook op heel korte termijn een vaccin zal toegediend krijgen.

Premier Alexander De Croo. ©  BELGA

“Het is niet omdat eind december de eerste vaccins zouden binnenkomen dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn. Men gaat ervan uit dat de grootste bulk aan dosissen voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zal zijn. We moeten nog een relatief lange periode voorzichtig zijn”, zo tempert de premier de verwachtingen.

Volgens de premier zullen de eerste vaccins gaan naar mensen die in de zorg werken en kwetsbare groepen (bijvoorbeeld 65-plussers).

Vrijdag 27 november komt het Overlegcomité opnieuw samen. Premier De Croo wil niet vooruitlopen op dat overleg. De cijfers gaan volgens hem wel in de goede richting, maar we zitten nog in de fase waarin het virus moet “bedwongen” worden. Hij herhaalt ook de boodschap dat een derde golf, een zogenaamde “kerstgolf”, absoluut moet vermeden worden. “Ofwel maken, ofwel kraken we die golf. Ik wil die kraken”, aldus De Croo.

Frank Vandenbroucke: “Als het niet lukt, mag u op mij schieten”

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) blijft voorzichtig. Het is te vroeg om de teugels te vieren. De minister heeft begrip voor de erg moeilijke situatie waarin veel bedrijven en sectoren zitten, maar waarschuwt voor de impact van een eventuele derde golf. “Een ezel mag zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten”, aldus Vandenbroucke. Een derde golf zou - ook economisch - “nog dramatischer” zijn dan de tweede.

(Lees verder onder de video)

De minister maakt zich ook sterk dat de logistieke verdeling van de vaccins vlot zal verlopen. Een taskforce onder leiding van prof. Dirk Ramaekers moet volgens Vandenbroucke zorgen voor “eenheid in actie en communicatie”. Vandenbroucke gaat de “weddenschap” aan dat het zal lukken. “Als het niet lukt, mag u op mij schieten”, dixit Vandenbroucke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer