Vijfhonderd nieuwe boompjes voor natuurreservaat Tikkebroeken

Vijfhonderd nieuwe boompjes voor natuurreservaat Tikkebroeken

De vrijwilligers plantten zeven verschillende boomsoorten. Foto: Paul Keyenberg

Kasterlee -

Een vijftiental vrijwilligers van Natuurpunt plantte zaterdag vijfhonderd nieuwe boompjes in natuurreservaat de Tikkebroeken. Er werden zeven verschillende boomsoorten op een perceeltje van een hectare gezet.

“Verleden jaar hebben wij dit perceeltje aangekocht van een boer”, legt Dirk Potters (63) van Natuurpunt, beheerder van de Tikkebroeken, uit. “De boer heeft dit jaar nog winterrogge mogen oogsten en nu planten wij hier vijfhonderd bomen: winter- en zomereik, kleinbladige linde, olm, hazelaar, spork en lijsterbes. Het zijn allemaal bomen die heel interessant zijn voor insecten die een hele levenscyclus mee helpen onderhouden: de nectar in de bloesem lokt vlinders en insecten aan, die lokken vogels aan, zaadjes lokken knaagdieren aan waarvoor dan weer roofvogels opdagen...”.

Jong en iets minder jong plantten ijverig mee jonge boompjes. Stijn Michielsen en Leen Van den Putte hadden hun kinderen Marthe, Twan en Wannes bij. De kinderen komen geregeld mee naar de Tikkebroeken. “Een vorige keer hebben we wel enkele bomen uitgedaan”, herinnert Twan zich. “Ja, en toen kregen we allemaal een kom soep”, weet Marthe nog.

De heersende corona-maatregelen stonden het planten van bomen in openlucht niet in de weg. Zolang iedereen voldoende afstand hield van elkaar. Met heel de groep rond de tafel genieten van een kop soep, was wel onmogelijk. In december is het opnieuw werkdag voor de vrijwilligers. “Dat doen we steeds van september tot en met maart, elke derde zaterdag van de maand”, weet Dirk Potters.

www.natuurpunt.be/kasterlee

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio