“Joe Biden wil zijn ex-adviseur Blinken als minister van Buitenlandse Zaken”

“Joe Biden wil zijn ex-adviseur Blinken als minister van Buitenlandse Zaken”

Antony Blinken. Foto: REUTERS

Aankomend Amerikaans president Joe Biden is van plan zijn oude adviseur Antony Blinken te benoemen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van drie anonieme bronnen. Jake Sullivan, voorheen een van Hillary Clintons naaste assistenten, wordt waarschijnlijk Bidens nationale veiligheidsadviseur. Een aankondiging hierover wordt dinsdag verwacht.

Bidens nieuwe stafchef van het Witte Huis, Ron Klain, zei zondag dat de aankomend president dinsdag zijn eerste mededelingen over zijn kabinet bekendmaakt. Klain weigerde te specificeren welke functies het eerst worden ingevuld. Zowel Sullivan (43) als Blinken (58) dienden als Bidens nationale veiligheidsadviseur toen hij vicepresident was onder Barack Obama. Blinken werd daarna benoemd tot plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.

Buitenlandse Zaken wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze regeringsposten. Deze minister is de hoogste diplomaat van het land en voert overleggen met buitenlandse leiders over de hele wereld.

De nationale veiligheidsadviseur van de president is een van de belangrijkste en machtigste banen in het Witte Huis. Hij leidt een staf van tientallen experts die afkomstig zijn uit de militaire, diplomatieke en inlichtingendiensten die het buitenlandse en militaire beleid van de Verenigde Staten ontwikkelen.

Blinken en Sullivan reageerden niet op verzoeken om commentaar. Een woordvoerder van Biden weigerde commentaar te geven.

Corrigeer

MEER NIEUWS