Wie volgende week thuis wil meekoken met ‘Cook ensemble’, kan met onderstaand boodschappenlijstje naar de winkel om alle gerechten te maken.
Porties: voor 2 flinke eters
MAANDAG 23 NOVEMBER
Balletjes en groenten op z’n Grieks
balletjes
- 300 g lamsgehakt (of gemengd gehakt)
- 1 sjalot
- 30 g pijnboompitten
- 1 ei
- een scheut olijfolie
- peper en zout
- aubergine & feta
- 1 aubergine
- 100 g Griekse feta (kaas)
- verse of gedroogde oregano
- een beetje honing
- een scheut olijfolie
groentesaus
- 1 courgette
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 50 g groene olijven (ontpit)
- 2 el tomatenpuree
- 1 el kappertjes
- 1 kl suiker
- een scheut water
- verse of gedroogde oregano
- peper & zout
Griekse pasta
- 200 g orzo (Griekse pasta)
- een scheut olijfolie
- peper & zout
DINSDAG 24 NOVEMBER
Een luie bouillabaisse
bouillabaisse
- 400 g graatloze verse of ontdooide vis naar keuze (bv. pladijsfilet, kabeljauw, heek, wijting,zalm ?)
- 150 g gemengde zeevruchten (vers of diepgevroren)
- 2 wortelen
- 1 stengel groene selder
- 1/2 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 2 el tomatenpuree (geconcentreerd)
- 2 blokjes visbouillon
- een scheut olijfolie
- peper & zout
- een rouille
- 4 el mayonaise met olijfolie
- 1 teen look
- saffraanpoeder (of enkele draadjes)
- cayennepeper
- zout
toast met kaas
- ½ stokbrood
- 150 g geraspte kaas (Emmentaler, Gruyère of een mix voor gratin)
- 2 tenen verse knoflok
- scheutjes olijfolie
WOENSDAG 25 NOVEMBER
Dubbel loempia: met kip & veggie
loempiavulling
- 1 kipfilet of 150g quorn
- 12 vellen’spring roll pastry’ (liefst vierkant)
- 150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
- 100 g sojascheuten
- ½ rode paprika
- 1/2 stam prei
- 1 ui
- een duim verse gember
- 1 sinaasappel
- sojasaus (of wat zout)
- sesamolie
- salade
- 1/4 witte kool
- een hand verse basilicum
- een scheut gembersiroop
- een scheut olijfolie
- een scheut azijn
- peper & zout
dipsaus
- 100 g suiker
- 2 dl water
- 1 limoen
- 1 rode chilipeper
- 1 el maiszetmeel (maizena)
Extra:
- een friteuse met olie
DONDERDAG 26 NOVEMBER
Couscous à gogo & eend op spiesjes
spiesjes met eend & saus
- 1 eendenborst
- 1 el honing
- 1 sinaasappel
- komijnpoeder
- peper & zout
couscous
- 200 g parelcouscous (of klassieke coucous)
- 2 wortelen
- 1 courgette
- ½ rode paprika
- 1 (grote) ui
- 1 blokje kippenbouillon
- ee handje gedroogd fruit (rozijnen, dadels en abrikozen)
- een handje (gepelde) amandelen
- takjes verse munt
- een scheutje olijfolie
extra
- 4 satéstokjes
VRIJDAG 27 NOVEMBER
Witloof met hesp in kaassaus
witloof
- 4 stronkjes witloof
- 1 blokje groentebouillon
- een klont boter
- peper & zout
kaassaus met hesp
- 250 g gekookte hesp (in sneetjes of in blok)
- 200 g geraspte Emmentalerkaas
- 4 blokjes smeerkaas
- 50 g boter
- 50 g (vloeiende) bloem
- 5 dl volle melk
- 1 blokje groentebouillon
- nootmuskaat
kaaskoekje
- 50 g geraspte Emmentaler (of een mix van geraspte kaas)
- aardappelen
- 500 g aardappelen (geschild)
- takjes peterselie
- zout
extra materiaal
- een vel bakpapier
- een oven met grillfunctie
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18 u 45, op Vier