Food

Meekoken met ‘Cook ensemble’? Dit heb je nodig

Meekoken met ‘Cook ensemble’? Dit heb je nodig

Foto: Shutterstock

Wie volgende week thuis wil meekoken met ‘Cook ensemble’, kan met onderstaand boodschappenlijstje naar de winkel om alle gerechten te maken.

Porties: voor 2 flinke eters

MAANDAG 23 NOVEMBER

Balletjes en groenten op z’n Grieks

balletjes

  • 300 g lamsgehakt (of gemengd gehakt)
  • 1 sjalot
  • 30 g pijnboompitten
  • 1 ei
  • een scheut olijfolie
  • peper en zout
  • aubergine & feta
  • 1 aubergine
  • 100 g Griekse feta (kaas)
  • verse of gedroogde oregano
  • een beetje honing
  • een scheut olijfolie

groentesaus

  • 1 courgette
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g groene olijven (ontpit)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el kappertjes
  • 1 kl suiker
  • een scheut water
  • verse of gedroogde oregano
  • peper & zout

Griekse pasta

  • 200 g orzo (Griekse pasta)
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout

DINSDAG 24 NOVEMBER

Een luie bouillabaisse

bouillabaisse

  • 400 g graatloze verse of ontdooide vis naar keuze (bv. pladijsfilet, kabeljauw, heek, wijting,zalm ?)
  • 150 g gemengde zeevruchten (vers of diepgevroren)
  • 2 wortelen
  • 1 stengel groene selder
  • 1/2 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 2 blokjes visbouillon
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout
  • een rouille
  • 4 el mayonaise met olijfolie
  • 1 teen look
  • saffraanpoeder (of enkele draadjes)
  • cayennepeper
  • zout

toast met kaas

  • ½ stokbrood
  • 150 g geraspte kaas (Emmentaler, Gruyère of een mix voor gratin)
  • 2 tenen verse knoflok
  • scheutjes olijfolie

WOENSDAG 25 NOVEMBER

Dubbel loempia: met kip & veggie

loempiavulling

  • 1 kipfilet of 150g quorn
  • 12 vellen’spring roll pastry’ (liefst vierkant)
  • 150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
  • 100 g sojascheuten
  • ½ rode paprika
  • 1/2 stam prei
  • 1 ui
  • een duim verse gember
  • 1 sinaasappel
  • sojasaus (of wat zout)
  • sesamolie
  • salade
  • 1/4 witte kool
  • een hand verse basilicum
  • een scheut gembersiroop
  • een scheut olijfolie
  • een scheut azijn
  • peper & zout

dipsaus

  • 100 g suiker
  • 2 dl water
  • 1 limoen
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el maiszetmeel (maizena)

Extra:

  • een friteuse met olie

DONDERDAG 26 NOVEMBER

Couscous à gogo & eend op spiesjes

spiesjes met eend & saus

  • 1 eendenborst
  • 1 el honing
  • 1 sinaasappel
  • komijnpoeder
  • peper & zout

couscous

  • 200 g parelcouscous (of klassieke coucous)
  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • ½ rode paprika
  • 1 (grote) ui
  • 1 blokje kippenbouillon
  • ee handje gedroogd fruit (rozijnen, dadels en abrikozen)
  • een handje (gepelde) amandelen
  • takjes verse munt
  • een scheutje olijfolie

extra

  • 4 satéstokjes

VRIJDAG 27 NOVEMBER

Witloof met hesp in kaassaus

witloof

  • 4 stronkjes witloof
  • 1 blokje groentebouillon
  • een klont boter
  • peper & zout

kaassaus met hesp

  • 250 g gekookte hesp (in sneetjes of in blok)
  • 200 g geraspte Emmentalerkaas
  • 4 blokjes smeerkaas
  • 50 g boter
  • 50 g (vloeiende) bloem
  • 5 dl volle melk
  • 1 blokje groentebouillon
  • nootmuskaat

kaaskoekje

  • 50 g geraspte Emmentaler (of een mix van geraspte kaas)
  • aardappelen
  • 500 g aardappelen (geschild)
  • takjes peterselie
  • zout

extra materiaal

  • een vel bakpapier
  • een oven met grillfunctie

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18 u 45, op Vier

Corrigeer