Beaufort-bier moet strijd tegen windturbines bekostigen

Beaufort-bier moet strijd tegen windturbines bekostigen

De Beaufort wordt gebrouwen in Malle bij Brouwerij Boerentang. Foto: Windstil

Malle / Zoersel -

Burgerbeweging Windstil, die strijdt tegen het windturbineproject op en rond het industrieterrein in Malle en Zoersel, heeft het blonde bier Beaufort laten brouwen. Met de opbrengst van de verkoop willen de initiatiefnemers de juridische strijd financieren, nu blijkt dat de aanvragers in beroep zijn gegaan tegen de weigering bij het Vlaams Gewest.

Begin deze maand raakte bekend dat Mintjens Group, Tri (ETAP Lighting) en FingoWindstil in beroep gaan bij minister Zuhal Demir (N-VA) tegen de weigering van een omgevingsvergunning voor hun windpark door de provincie. In plaats van vier, vragen ze nu wel nog maar drie windturbines aan.

Burgerbeweging Windstil doet een beroep op een gespecialiseerde advocaat om de vergunningsaanvragen op te volgen. “Nu de investeerders in beroep gaan, zullen er meer financiële middelen nodig zijn”, zegt Lieve Decorte. “Windstil wil dit op een originele en verantwoorde manier aanpakken door het aanbieden van een lekker blond bier van hoge gisting. Onze Beaufort is gebrouwen en gebotteld voor Windstil door lokale brouwerij De Boeretang uit Malle. Op deze manier willen we ook de lokale economie steunen.”

Het bier wordt verkocht in flessen van 75 cl tegen 8 euro en is te bestellen via https://steun.windstil.be. Je vindt er ook recepten om te koken met Beaufort. Als minister Demir de vergunning aflevert, kunnen de tegenstanders of zelfs de gemeente nog naar de Raad voor Vergunningsbetwisting, maar dat is sowieso een dure procedure.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio