Het verhaal achter de vlucht: Phara de Aguirre volgde vijf jaar lang asielzoekers in ons land

Het verhaal achter de vlucht: Phara de Aguirre volgde vijf jaar lang asielzoekers in ons land

In 2015 beleefde Europa een van de grootste asielcrisissen ooit. In ons land belandden 39.000 mensen noodgedwongen in de rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Achttien van hen werden tot vandaag gevolgd door Phara de Aguirre (59), voor Vijf jaar hier.

“Asiel en migratie zijn thema’s die me al lang interesseren”, zegt De Aguirre. “Mijn vader werd zelf als kind geëvacueerd uit de Spaanse burgeroorlog in 1937. Ik maakte al de Canvas-reeks Weg van België, en een Panorama-reportage over mensen zonder papieren. De crisis in 2015 triggerde me om een nieuw project op te zetten.”

Eén van de asielzoekers die ze volgt, is Ahmed. Een schrijnwerker uit Aleppo die vluchtte nadat zijn atelier werd gebombardeerd, en in Schaarbeek terechtkwam. Ahmed is intussen getrouwd, en maakte nieuwe vrienden. Ook Boubacar moest vluchten, omdat hij als homo bedreigd werd in Niger. Hij wachtte meer dan een jaar op asiel. “Het was niet evident om mensen vijf jaar te volgen”, zegt De Aguirre. “Het betekende veel bellen, sms’en, nu en dan eens langsgaan, ook zonder cameraploeg. Maar door al die contacten groeide het vertrouwen en kregen we beter zicht op hun verhaal. Deze reeks wil geen pleidooi zijn. Het is een poging om de realiteit te tonen, zoals die beleefd wordt door de asielzoekers zelf.”

Vijf jaar hier, Canvas, 21.20 uur

Corrigeer

MEER NIEUWS