Philippe Gilbert, vrank en vrij, over 2020: “Ik begrijp dat sommige mensen zich storen aan Remco’s commentaren”

 

 ©  Photo News

Nooit eerder sloot Philippe Gilbert een seizoen af zonder zege. Maar in het vermaledijde 2020 moet ook hij het zonder zege stellen. “Dit is een jaar om héél snel te vergeten”, zegt de 38-jarige kopman van Lotto-Soudal in een lang interview met de Waalse krant L’Avenir.

GVDL / Bron: L’Avenir

Gilbert heeft alweer de draad opgepikt nadat hij bij zijn valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk zijn knieschijf brak. Gilbert hervatte nog wel de competitie maar gooide in de BinckBank Tour definitief de handdoek. Met de knie gaat het intussen goed, zegt Gilbert. “Ik fiets momenteel ongeveer twintig uur per week”, klinkt het. “Zonder problemen. Maar dit kan je niet vergelijken met wedstrijden. Afwachten dus.”

Gilbert in de Tour. Een val in de openingsrit kostte hem het seizoen. 

Gilbert in de Tour. Een val in de openingsrit kostte hem het seizoen. ©  Photo News

Gilbert blikt persoonlijk terug op een bewogen jaar. “Eentje met slechts 34 koersdagen. Nooit eerder koerste ik zo weinig, zelfs niet als nieuweling. Of ik daarmee frisser aan de start van het nieuwe seizoen zal staan? Er gaat niets boven competitie. Maar de honger zal groot zijn, daar weet ik nu al.”

Over zijn programma kan Gilbert nog maar weinig zeggen. “Behalve dat ik heel veel zin heb om opnieuw de Tour te rijden. De laatste drie jaren was onze relatie lastig: in 2018 en 2020 moest ik opgeven na een val, in 2019 werd ik niet geselecteerd. Dit is niet de manier waarop ik afscheid wil nemen van de Tour. En verder? Goh, aan Milaan-Sanremo wil ik nog niet te veel denken, al blijft die wedstrijd ergens wel in mijn hoofd zitten. Maar er zijn nog vele mooie koersen die ik wil winnen: Harelbeke, Gent-Wevelgem...”

Eerste jaar zonder zege

Over 2020 is de ex-wereldkampioen kort: “Een jaar om héél snel te vergeten”, klinkt het. “Op het ogenblik dat ik mijn beste vorm begon te benaderen, was er die val in de Tour. Dat frustreerde me, omdat ik nooit op mijn beste niveau ben geweest. En na zestien opeenvolgende jaren met telkens minstens één overwinning was er plots dat jaar zonder zege. Niet dat ik de zeges najaag, maar de cijfers vervulden me toch met trots. Al zeg ik er meteen bij dat kwaliteit altijd de bovenhand had op kwantiteit. 85 procent van mijn overwinningen heb ik in de World Tour behaald.”

Toch was 2020 niet helemaal een verloren jaar, vindt Gilbert. “Het wielrennen heeft nog maar eens bewezen hoe vooruitstrevend ze is door zich enorm goed aan te passen aan de pandemie. We hebben ons voldoende flexibel getoond zodat er toch georganiseerd kon worden. Ik ben blij dat de drie grote rondes zijn kunnen doorgaan tot het einde. Het wielrennen was een voorbeeld voor andere sporten.”

Veiligheid

Maar er waren ook de valpartijen. Gilbert blijft op dezelfde nagel kloppen. “Sommige zaken kunnen gewoon niet”, vindt hij. “Dat die eerste Tourrit levensgevaarlijk zou worden, was al enkele dagen eerder aangekondigd. Ze wisten dat het een ijspiste zou worden en toch werd er gekoerst. In Milaan-Sanremo deden ze ons door onverlichte tunnels rijden. Maar we mogen ook niet alle schuld bij de organisatoren leggen. Bij de val van Remco (Evenepoel, red) in de Ronde van Lombardije werd ook naar de organisatie gekeken terwijl het Remco was die in de fout ging. Hij maakte een stuurfout, nam te veel risico’s. Bij mijn val in de Tour van 2018 was er ook maar één schuldige: ikzelf.”

 

 ©  Photo News

Gilbert heeft lof voor Evenepoel maar steekt ook een waarschuwend vingertje op. “Hij is nogal theatraal in zijn commentaar en ik begrijp dat er mensen zijn die zich daaraan storen. Maar hij heeft dat nodig, hij heeft niet liever dan dat er over hem wordt gesproken. Maar hij koerst met panache, zoals Pogacar dit jaar ook koerste met panache. Ondanks alles zijn de wedstrijden nooit zo mooi geweest als het afgelopen seizoen.”

En dan is er nog Wout van Aert. “Als ik hem was, zou ik eerst proberen alle Monumenten te winnen”, grijnst Gilbert. “Misschien is Lombardije te zwaar, maar hij kan eigenlijk overal winnen. Om een grote ronde te winnen, zal hij eerst nog een paar kilo moet verliezen.”

Meer over Philippe Gilbert

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie