Minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) wil platform creëren in zoektocht naar oplossing voor geluidshinder Zaventem

Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGA

In de zoektocht naar een oplossing voor de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem, wil minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) een platform “voor discussie, informatie en uitwisseling” in het leven roepen. Dat bleek dinsdag bij de voorstelling van zijn beleidsnota in de Kamer.

jvhBron: BELGA

Het dossier van de geluidshinder sleept al vele jaren aan en zorgt geregeld voor aanvaringen tussen verschillende beleidsniveaus. “Het dossier was te lang het toneel van een stellingenoorlog”, stelde minister Gilkinet. Hij hoopt dat de sereniteit in het debat kan weerkeren. “Ik hoop oprecht dat iedereen daaraan zal bijdragen in plaats van het probleem naar zijn gebuur te verschuiven, zoals dat al jarenlang het geval is.”

Minister Gilkinet ziet het platform als een “forum voor iedereen om zich uit te drukken, om de voortgang van de werkzaamheden regelmatig te volgen en om bij te dragen aan het ontstaan van oplossingen.” Het is de bedoeling alle betrokken partijen bij het platform te betrekken: het federale niveau, de gewesten, vertegenwoordigers van de sector, buurtbewoners, enzovoort.

“De conclusies van deze analyse en van deze raadpleging moeten het mogelijk maken de verbeteringen vast te stellen die zowel snel (quick wins) kunnen worden doorgevoerd, zodat de burgers zo snel mogelijk een eerste stap vooruit kunnen zetten, als op middellange en lange termijn, om uiteindelijk de stabiliteit te bereiken die door alle bij het luchtvaartdossier betrokken partijen wordt verlangd”, luidt het in de beleidsnota.

Elke oplossing zal volgens de minister moeten kunnen buigen op een volledige effectenstudie die door alle betrokken partijen wordt aanvaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Georges Gilkinet

Video

Keuze van de redactie