Boeing 737 MAX mag vermoedelijk midden januari weer vliegen in Europa

Boeing 737 MAX mag vermoedelijk midden januari weer vliegen in Europa

Foto: REUTERS

De Boeing 737 MAX-vliegtuigen zullen vermoedelijk midden januari weer mogen vliegen in Europa. Dat heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA aangekondigd.

EASA publiceerde dinsdag nieuwe richtlijnen, met daarin de voorwaarden om de 737 MAX-toestellen goed te keuren voor de dienst. Zo moeten er aanpassingen gebeuren aan het ontwerp, onder meer van het veiligheidssyteem MCAS, en moeten de piloten een trainingsprogramma volgen.

Er volgt nu een publieke raadpleging van de nieuwe richtlijnen gedurende 28 dagen. Nadien volgt er een finale richtlijn. “Die wordt rond midden januari verwacht en zal de formele beslissing vormen om de 737 MAX-vliegtuigen in de vloot van Europese luchtvaartmaatschappijen niet langer aan de grond te houden”, aldus EASA in een persbericht.

LEES OOK. Van twee dodelijke ongevallen naar “allerveiligste vliegtuig ter wereld”: beruchte Boeing mag weer de lucht in (+)

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit zette vorige week al het licht op groen voor een terugkeer van de 737 MAX in de lucht, ook onder voorwaarden. De Europese en de Amerikaanse voorwaarden die aan de toestellen worden opgelegd, zijn dezelfde, preciseert EASA nog.

De 737 MAX-vliegtuigen staan wereldwijd sinds midden maart 2019 aan de grond, na twee crashes op enkele maanden tijd waarbij in totaal 346 doden vielen.

Corrigeer

MEER NIEUWS