Reusachtige banner op Tereos-toren sensibiliseert tegen geweld

Reusachtige banner op Tereos-toren sensibiliseert tegen geweld

Foto: IF

Aalst -

Iedereen die naar Brussel spoort of in de buurt van het Werfplein in Aalst komt, kan er niet naast kijken. Aan het gebouw van Tereos vlakbij het Werfplein hangt een gigantische banner met de boodschap: ‘STOP GEWELD, BEL 1712’. De banner haalde zelfs het nieuws op VRT. Het is een initiatief van Soroptimist International Club Aalst, naar aanleiding van de wereldwijde VN-campagne Orange the World met als doel het geweld tegenvrouwen stoppen.

Aalst pionier

Al voor het vijfde jaar op rij neemt Soroptimist Aalst actief deel aan de wereldwijde campagne Orange the World”. Deze werd in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Ze start officieel op 25 november, de Internationale Dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten. De VN doet een oproep om gedurende die periode de straten en publieke gebouwen oranje te kleuren.

Vijf jaar geleden vroeg Soroptimist Aalst de medewerking van de stad Aalst om een aantal officiële gebouwen oranje te verlichten. Aalst was hiermee een van de eerste Belgische steden die deelnam aan de VN-campagne. Sindsdien wordt onze stad elk jaar opnieuw oranje verlicht tussen 25 november en 10 december. Dit jaar betreft het de Werf, de paviljoenen op de Hopmarkt, het Administratief centrum en de Watertoren. Ook de campus van Odisee kleurt oranje.

Van Denderleeuw tot Moorsel en Herdersem

Ondertussen scharen steeds meer gemeenten zich achter deze campagne. In Affligem worden de bibliotheek en het gemeentehuis oranje verlicht. Denderleeuw richt de oranje spots op het Kasteeltje en het administratief centrum, Lede verlicht het gemeentehuis en Huize Moens. Dendermonde kleurt oranje op 25 november. Ook de Sint-Gudula kapel van Moorsel en de Sint-Barbara kapel in Herdersem worden oranje verlicht.

Bijzondere editie

Geweld tegen vrouwen is een bittere realiteit die wereldwijd 1 op 3 vrouwen treft. Extreme feiten zoals de recente moorden in Aalst op Ilse Uyttersprot en Varduhi Harutyunyan, halen het nieuws maar de meeste gevallen blijven onder de radar. Daarom besliste Soroptimist Aalst om er dit jaar een bijzondere editie van te maken. De reusachtige banner aan Tereos en de vele verlichte gebouwen moeten het probleem van geweld tegen vrouwen onder de aandacht brengen en zo bespreekbaar maken. Dat de banner het nieuws haalde en dat steeds meer organisaties deze campagne steunen, is een stap in de goede richting.

Vrouwen kansen bieden

Soroptimist International is wereldwijd de grootste niet-gouvernementele organisatie van actief geëngageerde vrouwen. De Aalsterse afdeling werd opgericht op 1 december 2012 en telt op vandaag 33 vrouwen met zeer uiteenlopende beroepen, interesses en achtergronden. “Wij stellen ons tot doel om vrouwen en meisjes kansen te bieden om hun potentieel te ontwikkelen door middel van onderwijs en empowerment om zo opportuniteiten te creëren tot zelfredzaamheid”, luidt het bij Soroptimist International Aalst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio