Zuid-Korea legt Facebook miljoenenboete op voor delen gebruikersdata met bedrijven

Zuid-Korea legt Facebook miljoenenboete op voor delen gebruikersdata met bedrijven

Foto: REUTERS

De Zuid-Koreaanse privacywaakhond PIPC heeft Facebook een miljoenenboete opgelegd voor het verstrekken van persoonlijke informatie van gebruikers aan bedrijven. Volgens de gegevensbeschermer zouden de data van ten minste 3,3 miljoen lokale Facebook-gebruikers zonder toestemming gedeeld zijn met maximaal 10.000 bedrijven.

Facebook moet het land 6,7 miljard Zuid-Koreaanse won (omgerekend circa 5 miljoen euro) betalen. De persoonsgegevensautoriteit zegt dat het bedrijf de regels heeft overtreden tussen mei 2012 en juni 2018. Persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld relatiestatussen, werkervaring en opleidingen werden met andere bedrijven gedeeld als de gebruikers met hun Facebook-account inlogden op de online diensten van die bedrijven. Ook de persoonlijke informatie van hun Facebook-vrienden werd daardoor zonder toestemming gedeeld.

De privacywaakhond stelt dat het sociale netwerk niet meewerkte in het onderzoek dat sinds 2018 loopt, door bijvoorbeeld onvolledige en valse documenten in te dienen. Facebook zegt juist dat het wel goed heeft meegewerkt aan het onderzoek van de PIPC, en dat het de opgelegde boete nog “nauwkeurig” gaat bekijken.

Corrigeer

MEER NIEUWS