Tot tien jaar cel voor smokkel van ruim 200 transmigranten

Tot tien jaar cel voor smokkel van ruim 200 transmigranten

Themabeeld

Mol / Vorselaar -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Irakees Rebwar J. (26) veroordeeld tot tien jaar cel. Hij stond aan het hoofd van een organisatie die 234 transmigranten had gesmokkeld via de snelwegparkings langs de E34.

De man kreeg ook een effectieve boete van 12.000 euro per slachtoffer opgelegd, wat het totaal op 2.808.000 euro brengt. Negen kompanen kregen celstraffen tot acht jaar en eveneens fikse boetes.

Het onderzoek was in september 2019 van start gegaan met de melding van een bewakingsagent die gezien had hoe een bestelwagen een groep transmigranten had afgezet op de snelwegparking langs de E34 in Mol-Postel. Uit nazicht van de ANPR-camerabeelden bleek dat die bestelwagen al sinds juni meermaals de grens met Frankrijk had overgestoken.

Via observaties, retroactief telefoonverkeer en zendmastonderzoek kwam een organisatie in beeld die tussen juni en oktober 2019 minstens 234 transmigranten had gesmokkeld. De slachtoffers moesten tussen de 3.000 en de 5.000 euro betalen voor het transport. Het bedrag werd in bewaring gegeven bij een hawalabankier in Irak.

De transmigranten werden in de buurt van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Duinkerke opgehaald. Doorgaans werden een twintigtal personen - mannen, vrouwen, kinderen en baby’s - in de laadruimte van de gammele bestelwagens gepropt, zonder zetels of veiligheidsgordels. Tussen de bestuurderscabine en de laadruimte was een gat gemaakt, zodat de chauffeur zich bij een politiecontrole gemakkelijk tussen de slachtoffers kon verstoppen.

Snelwegparkings langs de E34 in Mol-Postel en Vorselaar

Van daaruit werden ze naar de snelwegparkings langs de E34 in Mol-Postel en Vorselaar gebracht. Ze moesten zich schuilhouden in de bossen achter de parking of in de bestelwagen tot ze op vrachtwagens werden gezet in de hoop om zo het Verenigd Koninkrijk te kunnen bereiken.

De transporten gebeurden in ronduit gevaarlijke omstandigheden. Zo trof de wegpolitie op 18 juni 2019 veertien transmigranten aan in een vrachtwagen. Ze verscholen zich op een stapel palletten en hadden amper een meter vrije ruimte. In de haven van Zeebrugge werden op 13 oktober 2019 twintig meerderjarige en zeven minderjarige slachtoffers uit een koelcontainer bevrijd, waar ze al twee dagen in zaten.

Eind oktober 2019 werd de organisatie opgerold. Tien beklaagden van Iraakse origine werden voor de rechtbank gebracht. Rebwar J., die verstek liet gaan, stond aan het hoofd van de organisatie. De andere beklaagden vervulden een specifieke rol: ze zochten nieuwe slachtoffers, haalden hen op met de bestelwagens, controleerden de gelden, selecteerden de vrachtwagens of stonden op uitkijk.

De meeste beklaagden voelen zich zelf slachtoffer in deze zaak. Ze waren illegaal in België of in Frankrijk en wilden in ruil voor het uitvoeren van enkele opdrachten gratis naar het Verenigd Koninkrijk geraken. Maar dat maakte de feiten die ze pleegden er niet minder strafbaar op, oordeelde de rechtbank. Van drie personen werd de onmiddellijke aanhouding bevolen, onder wie Rebwar J.

Corrigeer

MEER NIEUWS