Onbekend Maradona-verhaal van Gary Lineker gaat in sneltempo de wereld rond: “Ongelooflijk wat hij toen deed”

Onbekend Maradona-verhaal van Gary Lineker gaat in sneltempo de wereld rond: “Ongelooflijk wat hij toen deed”

Iedereen die Diego Maradona ooit tegenkwam in zijn of haar leven, wil de overleden Argentijn eren met een persoonlijke boodschap of een persoonlijk verhaal. Zo ook Gary Lineker.

LEES OOK. Jean-Marie Pfaff neemt afscheid van Diego Maradona: “Zonder de camera’s was hij een totaal andere mens”

LEES OOK (+).Onze chef voetbal wil even niet horen van Maradona’s leven naast het veld: “Hij bewees dat voetbal kunst is”

De voormalige spits van de Engelse nationale ploeg is al jaren actief als tv-presentator. Zo was hij woensdagavond opnieuw van de partij voor de Champions League-uitzending van BT Sport. En daarin vertelde Lineker waarom Maradona voor hem de beste ooit is.

“Hij werd zo enorm aanbeden in Argentinië”, aldus de Engelsman. “Hij had altijd een geweldig grote entourage bij hem. Op een bepaald moment ging ik met hem en zijn familie naar een wedstrijd van Boca Juniors kijken, in zijn privébox. De atmosfeer was ongelooflijk en een van zijn dochters moest Diego vasthouden zodat hij niet naar beneden zou vallen. Hij was zo gepassioneerd door voetbal.”

Rio Ferdinand wilde graag weten hoe het was om tegen Maradona te spelen. “Ik heb nooit gedacht dat ik iemand in mijn leven zou zien die nog maar een beetje in de buurt kwam van Diego”, stelt Lineker. “Lionel Messi heeft dat gedaan, maar Maradona was ongelooflijk. Ik heb één helft met hem gespeeld, tijdens een benefietwedstrijd. En iedereen, ook iemand als Michel Platini, was gewoon onder de indruk van hem. In de kleedkamer hield hij vijf minuten lang zijn kousen al jonglerend in de lucht. Daarna deed hij een van de meest ongelooflijke dingen op een voetbalveld. Hij jongleerde de bal naar de middencirkel, waar hij dat ding zo hoog mogelijk de lucht in trapte. Dan wachtte hij even en dan deed hij dat opnieuw. Dertien keer na elkaar. En hij zette tussendoor misschien drie passen. We probeerden het daarna op training en kwamen maximaal aan drie keer, waarbij we bij de derde trap de bal moesten gaan zoeken. Ik heb nooit iemand gezien met zo’n affectie voor een voetbal.”

Onbekend Maradona-verhaal van Gary Lineker gaat in sneltempo de wereld rond: “Ongelooflijk wat hij toen deed”
Foto: Action Images via Reuters

Goal tegen Engeland

Lineker kwam ook nog eens terug op de wedstrijd tussen Engeland en Argentinië op het WK in 1986.

“Mensen realiseren zich niet dat het veld toen vreselijk was”, aldus de Engelsman. “Het gras was net heraangelegd en je gleed gewoon weg. Wat hij toen deed, met die draaibeweging rond de middellijn en dan al die spelers dribbelen… Ik ben nooit dichter geweest bij het applaudisseren voor een doelpunt van een tegenstander dan toen. Diego was zonder twijfel de beste voetballer van mijn generatie.”

De beelden die intussen al bijna 3 miljoen keer bekeken werden:

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.