337 beklaagden veroordeeld tot levenslang voor mislukte staatsgreep in Turkije

337 beklaagden veroordeeld tot levenslang voor mislukte staatsgreep in Turkije

Foto: AP

Een Turkse rechtbank heeft donderdag 337 beklaagden, onder wie officieren en piloten, tot een levenslange celstraf veroordeeld. Het ging om een van de belangrijkste processen over de poging tot straatsgreep in 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan.

De veroordeelden zijn schuldig verklaard aan “poging om de grondwettelijke orde omver te werpen”, “poging tot moord van de president” en “opzettelijke doodslag”, zo blijkt uit een samenvatting van het vonnis. Er zijn ook 60 personen veroordeeld tot diverse andere gevangenisstraffen, 75 zijn vrijgesproken. In totaal stonden er bijna 500 beklaagden terecht.

Bij de veroordeelden zijn piloten die verschillende iconische locaties in hoofdstad Ankara bombardeerden, zoals het parlement. Ook gaat het om officieren en burgers die de coup vanuit de legerbasis van Akinci hebben geleid.

De meesten van hen zijn veroordeeld tot verzwaarde levenslange gevangenisstraffen. De ‘verzwaarde’ levenslange gevangenisstraf, die strengere detentievoorwaarden inhoudt, verving de doodstraf in het Turkse juridische arsenaal, nadat die in 2004 was afgeschaft.

Gülen

Erdogan beschuldigt predikant Fethullah Gülen ervan achter de poging tot staatsgreep te zitten. Gülen, een vroegere bondgenoot van Erdogan die momenteel in de VS verblijft, ontkent iedere betrokkenheid. Sinds de mislukte staatsgreep vervolgen de Turkse autoriteiten massaal de aanhangers van Gülen en voerden ze zuiveringen door die ongezien zijn in de moderne geschiedenis van het land. Duizenden zijn gearresteerd en zeker 140.000 zijn ontslagen of tijdelijk ontzet uit hun functie.

Er lopen nog verschillende andere processen over de staatsgreep, met nog veel meer beklaagden. Rechtbanken hebben op dit moment al ruim 4.500 beklaagden veroordeeld. Daarvan kregen er al bijna 3.000 een levenslange celstraf, zo blijkt uit officiële cijfers.

Corrigeer

MEER NIEUWS