Agenten vrijgesproken na dodelijke aanrijding van Adil (19)

Agenten vrijgesproken na dodelijke aanrijding van Adil (19)

Adil stierf in april nadat hij werd aangereden op zijn scooter. Foto: rr

Brussel / Anderlecht -

De twee agenten die op 10 april ’s avonds met hun politiewagen de 19-jarige Adil C. uit Anderlecht op zijn scooter dodelijk aanreden, treft geen schuld. Dat heeft de Brusselse onderzoeksrechter officieel bevestigd. Ze worden buiten vervolging gesteld. Na het incident braken er in Anderlecht zware rellen uit.

De agenten die op 10 april aan de Nijverheidskaai in Anderlecht de jonge Adil op zijn bromfiets aanreden, zijn door de onderzoeksrechter niet in beschuldiging gesteld voor onvrijwillige doodslag. Volgens alle elementen in het dossier zijn er geen ernstige aanwijzingen voor een strafrechtelijke inbreuk. Het is de verkeersdeskundige die zich boog over een aantal cruciale elementen in het dossier. Zo bleek dat de politiewagen tussen de 17 en 25 kilometer per uur reed toen de agenten op zoek waren naar de gevluchte Adil. De bromfietser, die in tegengestelde richting kwam aangereden en zich plotseling op het rijvak van de agenten begaf, reed echter tussen de 57 en 70 kilometer per uur. Die snelheid was veel hoger dan toegestaan.

Nog uit het verslag van de deskundige blijkt dat Adil zijn helm niet correct droeg, waardoor hij tijdens zijn val nog minder overlevingskansen had. De politie werd tot slot ook verweten dat ze na het ongeval de hulpdiensten niet meteen zou hebben verwittigd. Uit de analyse van de opnames van de radiocommunicaties blijkt dat dat niet klopt.

Vrees voor rellen

Het Brusselse parket heeft nu een eindvordering tot buitenvervolgingstelling opgesteld. Het is de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg die een definitieve uitspraak zal doen over de tenlasteleggingen. De familie van het slachtoffer kan nog bijkomende onderzoeksdaden aanvragen indien zij oordeelt dat het dossier onvolledig zou zijn.

Er wordt ook gevreesd voor nieuwe rellen in Anderlecht na deze uitspraak. De dagen na het ongeval liep het immers zwaar uit de hand. Er werd zelfs een politiewapen uit een combi gestolen.

Eerder in oktober werden ook de agenten vrijgesproken die vorig jaar de 17-jarige Mehdi Bouda dodelijk aanreden. Het is niet duidelijk of er door beide families nog verdere stappen zullen worden ondernomen.

bekijk ook

Rellen in Anderlecht na aanrijding jongen door politie

Corrigeer

MEER NIEUWS