Food

RECEPT. Loempia’s met kip of veggie

RECEPT. Loempia’s met kip of veggie

Foto: Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: Loempia’s met kip of veggie.

NODIG

(voor 2 flinke eters)

  • 1 kipfilet, 200 g vegetarisch gehakt of ‘kipstuckjes’
  • 8 vellen ’spring roll pastry’ (vierkant)
  • 150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
  • 100 g sojascheuten
  • ½ rode paprika
  • 1 stam prei (schoongemaakt)
  • 1 ui (gepeld)
  • 1 duim verse gember (geschild)
  • 1 sinaasappel
  • sojasaus (of wat zout)
  • sesamolie
  • peper
  • scheutjes olijfolie
  • 1 el maiszetmeel (maizena)
  • salade
  • 1/4 witte kool
  • een hand verse basilicum
  • een scheut gembersiroop
  • een scheut olijfolie
  • een scheut azijn
  • peper & zout

dipsaus

  • 100 g suiker
  • 2 dl water
  • 1 limoen
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el maiszetmeel (maizena)

extra

  • een friteuse met olie (baktemperatuur: 180°C)

Bereiding

Loempia’s

  • snij de ui, prei, paprika en broccoli in hapklare stukjes
  • stoof de groenten in een pot met een scheutje olijfolie
  • doe er ook de sojascheuten bij
  • snipper de gember fijn of rasp en roer door de groenten
  • blus de beetgare groentemengeling met het sap van de sinaasappel
  • breng het mengsel op smaak met wat peper, sojasaus en een voorzichtig scheutje sesamolie
  • laat de groenten wat afkoelen
  • snij de kipfilet in blokjes en bak in een scheutje olijfolie, gekruid met peper en zout (of bak de vleesvervanger die je koos)
  • meng dit door de gestoofde groenten
  • meng wat maiszetmeel met een scheutje water en gebruik dit als lijm voor de loempiavellen
  • leg een vel loempiadeeg in ruitvorm op je werkblad
  • schep een portie groenten (met kip) in het midden
  • plooi de bovenste punt van het vel eroverheen en kleef vast met een beetje van de ‘lijm’
  • plooi de linkse en rechtse punten naar binnen, lijm, en rol het pakketje strak naar de onderste punt toe
  • frituur de loempia’s een paar minuten op 180°C

Dipsaus

  • meng twee delen water met één deel suiker en breng aan de kook
  • verwijder de zaadjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes
  • laat de saus 15 minuten zacht inkoken
  • roer er het limoensap doorheen en bind de saus met een beetje maiszetmeel opgelost in water

Salade

  • snij het stuk witte kool in zeer dunne reepjes en doe ze in een mengkom
  • voeg wat olijfolie, azijn en gembersiroop toe en kruid met peper en zout
  • werk af met versnipperde blaadjes basilicum

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

Corrigeer