Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: Loempia’s met kip of veggie.
NODIG
(voor 2 flinke eters)
- 1 kipfilet, 200 g vegetarisch gehakt of ‘kipstuckjes’
- 8 vellen ’spring roll pastry’ (vierkant)
- 150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
- 100 g sojascheuten
- ½ rode paprika
- 1 stam prei (schoongemaakt)
- 1 ui (gepeld)
- 1 duim verse gember (geschild)
- 1 sinaasappel
- sojasaus (of wat zout)
- sesamolie
- peper
- scheutjes olijfolie
- 1 el maiszetmeel (maizena)
- salade
- 1/4 witte kool
- een hand verse basilicum
- een scheut gembersiroop
- een scheut olijfolie
- een scheut azijn
- peper & zout
dipsaus
- 100 g suiker
- 2 dl water
- 1 limoen
- 1 rode chilipeper
- 1 el maiszetmeel (maizena)
extra
- een friteuse met olie (baktemperatuur: 180°C)
Bereiding
Loempia’s
- snij de ui, prei, paprika en broccoli in hapklare stukjes
- stoof de groenten in een pot met een scheutje olijfolie
- doe er ook de sojascheuten bij
- snipper de gember fijn of rasp en roer door de groenten
- blus de beetgare groentemengeling met het sap van de sinaasappel
- breng het mengsel op smaak met wat peper, sojasaus en een voorzichtig scheutje sesamolie
- laat de groenten wat afkoelen
- snij de kipfilet in blokjes en bak in een scheutje olijfolie, gekruid met peper en zout (of bak de vleesvervanger die je koos)
- meng dit door de gestoofde groenten
- meng wat maiszetmeel met een scheutje water en gebruik dit als lijm voor de loempiavellen
- leg een vel loempiadeeg in ruitvorm op je werkblad
- schep een portie groenten (met kip) in het midden
- plooi de bovenste punt van het vel eroverheen en kleef vast met een beetje van de ‘lijm’
- plooi de linkse en rechtse punten naar binnen, lijm, en rol het pakketje strak naar de onderste punt toe
- frituur de loempia’s een paar minuten op 180°C
Dipsaus
- meng twee delen water met één deel suiker en breng aan de kook
- verwijder de zaadjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes
- laat de saus 15 minuten zacht inkoken
- roer er het limoensap doorheen en bind de saus met een beetje maiszetmeel opgelost in water
Salade
- snij het stuk witte kool in zeer dunne reepjes en doe ze in een mengkom
- voeg wat olijfolie, azijn en gembersiroop toe en kruid met peper en zout
- werk af met versnipperde blaadjes basilicum
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.