VS-generaal verzekert aan NAVO: missie Afghanistan loopt voorlopig geen gevaar

VS-generaal verzekert aan NAVO: missie Afghanistan loopt voorlopig geen gevaar

Archiefbeeld. Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben hun NAVO-partners verzekerd dat ze voorlopig geen einde zullen maken aan de missie van de militaire alliantie in Afghanistan. Volgens generaal Scott Miller moeten de Amerikaanse vaardigheden die nodig zijn voor de missie Resolute Support beschikbaar blijven, ongeacht de nieuwe plannen voor troepenvermindering. Dat meldden NAVO-diplomaten donderdag in Brussel.

De regering van de uittredende Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week dinsdag aan, zonder de geallieerden te raadplegen, dat het de Amerikaanse troepen in Afghanistan tegen 15 januari zou terugbrengen tot 2.500 militairen. Daardoor was aanvankelijk grote onzekerheid bij de NAVO over wat het besluit voor de missie van de alliantie zou betekenen.

De reden hiervoor was dat de Amerikaanse strijdkrachten momenteel middelen leveren die andere NAVO-landen op korte termijn niet kunnen bieden. Dat zijn bijvoorbeeld snelle luchtsteun en reddingsoperaties voor gewonde militairen bij aanvallen op troepen. Volgens officiële informatie zijn nu nog ongeveer 4.500 Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Akkoord met taliban

De achtergrond van de plannen voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen is een overeenkomst die de regering-Trump heeft ondertekend met de islamistische taliban. Die stelt onder meer de terugtrekking van alle strijdkrachten van de VS en de NAVO tegen eind april 2021 in het vooruitzicht. In ruil daarvoor hebben de taliban zich gebonden aan vredesbesprekingen met de regering in Kaboel en beloofd het geweld in het land aanzienlijk te verminderen.

Volgens veel NAVO-partners van de VS zijn de taliban hun toezeggingen nog niet voldoende nagekomen. Daarom moet een volledige terugtrekking van alle troepen voorlopig niet worden gepland, stellen zij. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde onlangs aan dat een bijeenkomst van ministers van Defensie in februari zal beslissen over de toekomst van de NAVO-missie.

Corrigeer

MEER NIEUWS