Terwijl Stefan Everts goed nieuws heeft, werkt Liam Everts als een bezetene aan comeback: “Moesten z’n pols opnieuw breken”

Terwijl Stefan Everts goed nieuws heeft, werkt Liam Everts als een bezetene aan comeback: “Moesten z’n pols opnieuw breken”

Liam Everts wil zo snel mogelijk opnieuw vlammen op zijn crossmotor. De 16-jarige zoon van legende Stefan Everts liep bij een val eerder dit jaar een zware blessure op, maar werkt zich kapot tijdens z’n herstelproces. Papa ziet het graag gebeuren.

LEES OOK. Piepjonge Liam Everts maakt indruk tussen de grote jongens, papa Stefan is fier: “Hij heeft veel goeie dingen laten zien”

Liam Everts wilde in september in het Italiaanse Faenza een stap dichter naar de Europese titel in de 125cc zetten. In de tweede reeks ging hij echter van de baan, waarbij hij een breuk opliep aan zijn rechterpols. Zijn seizoen was meteen voorbij.

Nu, bijna twee maanden later, is Everts in volle herstelmodus. “Het gaat heel goed”, zegt Stefan Everts. “Hoewel na vijf weken werd vastgesteld dat zijn pols niet rechtstond en dus verplaatst was in het gips. We hebben dus terug moeten opereren, zijn pols opnieuw breken en er een metalen plaat laten inzetten. Er kwamen dus vijf weken bij, maar nu is hij uit het gips en heeft hij er eigenlijk geen last meer van. We zijn al geen mountainbiken, op doktersadvies. Bij het doorplooien van zijn pols voelt hij nog wel wat, door dat plaatje. Half januari gaan we op controle en dan zullen ze beslissen om dat eruit te halen. Dat wil Liam ook, want zo wil hij niet het seizoen beginnen.”

De Everts Boys hebben zelfs al het plan opgevat om in december opnieuw met de motor te gaan rijden. “Hij heeft geen pijn een dag na het fietsen, dus de blessure zit wel goed. Ik heb eind volgende week dan ook een motorcrosstraining gepland. Dat gaan we stapsgewijs opbouwen, maximaal twee keer in de week. Na Nieuwjaar kan dat intensiever. Nu ligt de nadruk vooral op fysieke conditieopbouw, met lopen en stabiliteitsoefeningen. Liam heeft niet stilgezeten. Zijn conditietest was heel goed, hij heeft een enorme stap voorwaarts gezet. Hij is ook gegroeid natuurlijk, maar hij heeft ook hard gewerkt.”

En een duwtje in de rug van zijn legendarische vader heeft Liam Everts niet nodig. “Hij is elke dag supergemotiveerd om te trainen”, klinkt het. “Hij doet dat met plezier. En dan volgt hij daarnaast ook nog Franse les. Vrijdag heeft hij een examen, daar is hij weken echt intensief mee bezig geweest en dat merk je ook. En ik? Ik ben papa en coach. Ik maak zijn programma, wat hij ook wil. Ik leg maanden op voorhand vast, zodat hij weet wat er op de planning staat en structuur heeft.”

LEES OOK (+). Liam Everts (16) en Thibau Nys (17), zonen van The Legend en De Kannibaal: “Als ik naar zijn palmares kijk, denk ik wel eens: shit”

Intussen vierde Stefan Everts deze week zijn 48ste verjaardag. De 50 begint in zicht te komen.

“Ja, dat vind ik heel erg (lacht). Maar het is nu zo, je kan dat niet tegenhouden. Ik heb de voorbije maanden progressie gemaakt met mijn voeten en daar ben ik wel blij mee. De wonde aan mijn rechterhiel is zo goed als dicht. Links nog niet en we zijn nu twee jaar na mijn malaria. Dat is een heel lange periode. Als ze me toen hadden gezegd dat ik twee jaar zou sukkelen, dan had ik dat lang gevonden. Maar nu lijkt die periode voorbij te zijn gevlogen. Ik denk dat ik de komende jaren nog progressie ga maken, ik moet geduld hebben hé. Sommige dagen zijn moeilijker dan anderen, maar Liam houdt me bezig. Bijvoorbeeld dat samen mountainbiken is echt leuk om te doen.”

Corrigeer