Wout van Aert heeft z’n outfit voor zijn comeback in de cross al gekozen: “Topfavoriet voor de zege”

Wout van Aert heeft z’n outfit voor zijn comeback in de cross al gekozen: “Topfavoriet voor de zege”

Foto: BELGA

Zaterdag maakt Wout van Aert zijn wederoptreden in de cross. De winnaar van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo staat aan de start van de veldrit in Kortrijk.

LEES OOK (+). Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck fileren het wielerjaar: “Pogacar, Hirschi, Bernal, Evenepoel: hoe meer van die mannekes, hoe schoner de koers”

Van Aert, die vrijdag de grote favoriet is om de Flandrien te winnen, zal dat in een iets andere outfit van Jumbo-Visma doen dan op de weg. Dat liet hij zien op z’n sociale media. Onder andere de regenboogstreepjes zijn anders, net als de reclame van Cibel.

Wout van Aert heeft z’n outfit voor zijn comeback in de cross al gekozen: “Topfavoriet voor de zege”

“De voorbije weken heb ik in Spanje vooral aan de basis gewerkt”, legde Van Aert eerder deze week uit. “Na het veldritseizoen schakel ik meteen terug over naar de weg. Het is dus belangrijk dat ik mijn goede vorm zo lang mogelijk kan doortrekken.

Hij temperde wel de hoge verwachtingen. “Na mijn seizoen op de weg is het niet abnormaal dat er veel van mij verwacht wordt. Maar wie denkt dat ik gewoon de lijn van de weg kan doortrekken in het veld, die benadert het op een veel te eenvoudige manier. Ook voor mezelf zou het heel gevaarlijk zijn om zo te beginnen denken. Het is niet realistisch om meteen top te zijn. Ik heb lang genoeg gecrost om te weten dat het niveau heel hoog ligt. Vergeet niet dat ik zaterdag tegen de wereldtop rij. Die mannen hebben hier een hele zomer naartoe gewerkt, mijn aanloopperiode is veel te kort. Ik hoop dat ik op karakter en conditie mijn wagonnetje kan aanhaken, maar verwacht van mij niet dat ik de koers zal maken.”

LEES OOK (+). MONEYTIME. 691 euro netto per maand: zoveel moet een doorsnee Belgische veldrijder inleveren door corona

Alle ogen in Kortrijk zijn gericht op Van Aert

Met de wedstrijd in Kortrijk wordt zaterdag de tweede manche van de X2O Badkamers Trofee gereden. Eli Iserbyt leidt in het klassement na zijn zege op de Koppenberg. Wout van Aert doet zaterdag zijn intrede in het veld na een kort, maar succesvol seizoen op de weg.

De veldrit in Kortrijk werd vorig seizoen voor het eerst georganiseerd. Het parcours is voor 95 procent gelijk aan dat van vorig jaar. “Het enige verschil is dat de modderstrook, die vorig jaar aan de VIP-tent lag, minder zwaar zal zijn omdat de ingezaaide graszone veel harder is geworden”, licht Erwin Vervecken van Golazo toe. Het snelle stadsparcours krijgt zo nog een kleine extra turbo. “Kortrijk was vorig jaar één van de snelste crossen van het seizoen”, herinnert Vervecken zich. “Maar dat wil niet zeggen dat het geen zware cross is. Door de twee bruggen op het parcours moeten de renners zich keer op keer opnieuw lanceren. Verwacht dus ook zaterdag geen vliegkoers waar je bij het minste foutje twintig plaatsen verliest.” Een extra troef in Kortrijk is de terugkeer van Wout van Aert. “De eerste cross van het seizoen is altijd speciaal. Wout mist de intensiteit van die competitie, waardoor hij zeker een aantal rondes zal afzien. Maar er is ook een groot verschil met vorig seizoen: toen kwam hij terug na een half jaar inactiviteit, nu heeft hij slechts een paar weken niet gekoerst. Als de concurrentie haar kansen op de overwinning wil vergroten, mag ze in de openingsfase zeker niet op Wout wachten of hem achteraf terug in koers laten komen. Hangt hij er het laatste kwartier vooraan nog aan, dan is hij misschien zelfs topfavoriet voor de overwinning.”

Straffe woorden van Erwin Vervecken, al hopen zijn concurrenten natuurlijk wat anders. “Wout komt terug in het veld, maar dat verandert voor mij persoonlijk niets”, aldus Eli Iserbyt, “ik ga voor dezelfde aanpak. Ik denk dat iedereen ook nog wel kansen ziet omdat Wout misschien nog niet super zal zijn. Alhoewel, ik weet niet hoe zijn vorm zal zijn, maar het zou wel mooi zijn moest Wout meedoen tot in de finale en dat er dan iemand van ons hem kan verslaan. Dat geeft nog altijd meer cachèt aan een overwinning.”

Michael Vanthourenhout won vorig weekend in Merksplas. “Ik denk dat we verder moeten crossen zoals we bezig zijn”, reageerde de winnaar na afloop, of Wout er nu bij is of niet. “We moeten daar niet over nadenken dat er iemand bijkomt. Ik denk dat Wout nog niet in die topconditie zal verkeren en dat we hem zeker ook pijn zullen kunnen doen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.