Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: couscous à gogo & eend op spiesjes
Boodschappenlijst
(voor 2 flinke eters)
spiesjes met eend & saus
- 1 eendenborst
- 1 el honing
- 1 sinaasappel
- komijnpoeder
- peper & zout
couscous
- 200 g parelcouscous (of klassieke coucous)
- 2 wortelen
- 1 courgette
- ½ rode paprika
- 1 (grote) ui
- 1 blokje kippenbouillon
- een handje gedroogd fruit (rozijnen, dadels en abrikozen)
- een handje (gepelde) amandelen
- takjes verse munt
- een scheutje olijfolie
extra
- 4 satéstokjes
Bereiding
couscous
- maak de couscousgroenten schoon en snijd ze in blokjes: wortelen, courgette en paprika
- snipper de ui grof en stoof glazig in een scheutje olijfolie
- voeg eerst de harde groenten toe (wortel en paprika) en laat een paar minuten stoven
- voeg aansluitend de zachtere courgetteblokjes toe en roer
- stoof de gemengde groenten beetgaar
- breng water aan de kook, verkruimel een blokje kippenbouillon (of groentebouillon) in de pot en kook de parelcouscous
- kleur de amandelnoten in een droge pan, zonder ze te verbranden
- snijd het gedroogd fruit in stukjes
- giet de beetgare couscous af en meng door de gestoofde groenten samen met de droge vruchten en de amandelnoten
- kruid naar smaak met peper en zout en serveer met snippers verse munt
TIP: je kan ook extra specerijen gebruiken, zoals wat komijnpoeder of een snuif ras-el-hanout
spiesjes met eend & saus
- snijd de eendenborst in dikke plakken (min. 1 cm) en prik er één tot twee op elk spiesje (knip de spiesjes korter, zodat ze straks in de braadpan passen)
- verhit een (droge) pan en leg er de spiesjes met eend in op de vetzijde van het vlees
- kleur het vlees en draai de spiesjes na een paar minuten om
- haal het gaar vlees uit de pan en maak de saus
- roer wat honing door het gesmolten eendenvet en voeg een snuif komijnpoeder toe
- voeg even later het sap van de sinaasappel toe, roer en kruid naar smaak met peper en zout
TIP: je kan ook partjes sinaasappel door de saus roeren
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.