Dit heeft het Overlegcomité beslist: winkels weer open, extra contact voor alleenstaanden op Kerstmis

“Op het moment dat de cijfers laag genoeg zijn, kunnen we het geweer van schouder veranderen. Maar dat is niet vandaag” Video: rr

We kunnen dan toch kerstcadeaus kopen. De niet-essentiële winkels mogen vanaf nu dinsdag 1 december weer open, zo heeft het Overlegcomité vrijdag na ruim vijf uur vergaderen beslist. Maar Kerstmis en Nieuwjaar vieren zoals we dat gewoon zijn, zit er zeker niet in. Alleenstaanden mogen op kerstavond en -dag naast een knuffelcontact nog een tweede persoon uitnodigen, gezinnen mogen maar één iemand aan de feestdis vragen.

Winkels mogen vanaf dinsdag 1 december opnieuw open. Maar op een verantwoordelijke en veilige manier. Maar wie boodschappen doet, zal dat alleen moeten doen. Behalve mensen die hulp nodig hebben, zij mogen zich door één iemand laten begeleiden. Je mag ook maar maximum een half uur in de winkel blijven. Runshoppen dus, in plaats van funshoppen. Afstand houden van andere klanten en winkelpersoneel is verplicht.

Ook buiten de winkels mogen niet veel mensen samenkomen. Iedereen zal daar zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat betekent mondmasker dragen, handen ontsmetten en wanneer er te veel volk is, komt u beter later terug.

Het personeel moet ook een veiligheidsopleiding krijgen en er niet alleen voor zorgen dat er in de winkel te veel volk staat, maar ook buiten in de wachtrijen.

Voor essentiële winkels zoals warenhuizen verandert er niets.

Op openbare markten mogen vanaf dinsdag opnieuw niet-essentiële producten worden verkocht zoals kledij.

Zwembaden (geen subtropische) en musea mogen dinsdag heropenen.

Minder goed nieuws is er voor de contactberoepen. Die moeten wellicht tot 1 februari wachten om weer aan de slag te kunnen. Het gaat dan onder meer over kapsalons, tatoeëerders, grimeuses, masseurs en schoonheidssalons. Tegen de eindejaarsfeesten nog snel naar de kapper gaan, zit er er dus zeker niet meer in.

En hoe kunnen we Kerstmis en Nieuwjaar vieren dit jaar? Alleszins niet met de ganse familie rond de kerstboom. Gezinnen mogen één iemand uitnodigen op kerstavond en kerstdag. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december behalve een van hun twee knuffelcontacten ook nog een tweede gast uitnodigen. Op andere dagen mogen ze slechts een van die twee contacten in huis ontvangen.

Voor oudejaarsavond of nieuwjaarsdag gelden er geen uitzonderingen. Dat betekent dat gezinnen één iemand mogen uitnodigingen. Alleenstaanden mogen twee mensen ontvangen, maar niet samen.

Buiten wandelen mag met maximum vier personen. Nadien zou u in principe een glas glühwein kunnen drinken rond een vuurkorf als er voldoende afstand bewaard kan worden.

Reizen, ook skireizen, worden afgeraden. De cijfers zijn nu beter, laat het ons zo houden. Wat we moeten vermijden is dat we ‘het verschrikkelijke beestje’ terug meebrengen uit het buitenland.

Er komen grenscontroles, waarbij wordt nagegaan of het Passenger Locator Form is ingevuld voor wie langer dan 48 uur in het buitenland is verbleven en langer dan 48 uur in ons land blijft.

Ook wordt strenger gecontroleerd of de verplichte quarantaine wordt nageleefd.

De avondklok vanaf middernacht blijft gewoon van kracht. Dat kan geen groot probleem zijn, want vuurwerk wordt overal verboden.

Wat de horeca betreft: cafés en restaurants blijven tot nader order dicht tot 1 februari. Op 15 januari volgt wel een evaluatie van de huidige maatregelen. Afhankelijk van de toestand dan zal er bijgestuurd kunnen worden.

Premier De Croo benadrukte gisteren dat wie nog niet mag heropstarten, op steunmaatregelen kan rekenen. “We laten niemand vallen”, klonk het.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN